Kategoriat
Elokuva-arviot

Mistä näitä leffoja löytää?

Siitä on yhdeksän vuotta kun edellisen kerran tein katsauksen arvioimieni elokuvien saatavuuteen joten on aika päivittää katsaus. Elokuvien levitys on muuttunut varsin paljon tuon jälkeen. Kuukausimaksulliset Netflix, Viaplay ja HBO ovat vallanneet alaa nimikekohtaisiin maksuihin perustuvilta verkkovuokraamoilta ja Googlen Play-kauppa on tullut viimeksimainitulle sektorille. DVD-levyjä ostaa enää harva sillä yhä useampi laite on vailla optista asemaa. Hyvä sikäli että aluekoodien kanssa tuskailu jää pois, ikävää siksi että palveluiden elinkaareen ei ole luottamista ja ostetutkin sisällöt voivat siksi kadota yllättäen. Elokuvien ja televisiosarjojen tuotannossa on tultu omituiseen vaiheeseen jossa kuvitellaan että pelkästään homo- tai transhahmot tekevät elokuvasta menestyksen. Laadukkaan (queer-) elokuvan löytäminen on edelleen työlästä.

Arvioin Netflix-palvelun kolme ja puoli vuotta sitten ja totesin heikkotasoiseksi. Olen sittemmin löytänyt sieltä mielenkiintoisia sarjoja (Expanse, Star Trek Discovery, Dirk Gentlyn holistinen etsivätoimisto) katsottavaksi mutta sen elokuvatarjonta on edelleen epätasaista ja keskimäärin heikkoa. Elokuvien kuvailutiedot ovat markkinointiorientoituneita ja luottavat paljon trailereihin joten queer-sisällön hakeminen on hyvin vaikeaa. Myös palvelun itsensä listaamat kategoriat ovat hyvin suppeita. Onneksi verkosta löytyy palveluja joilla kaivaa laajemmin. Näillä pystyy esimerkiksi löytämään homo- ja lesbodraamaksi tai ei-amerikkalaiseksi homo- tai lesboleffaksi luokiteltuja sisältöjä. Mikäli haussa ei kuitenkaan ole nimeltä tietty elokuva näilläkin iso osa sisällöistä jää löytämättä. Netflixin suosittelutoiminto palvelee palvelun, ei sen käyttäjän intressejä.

Netflixin kilpailijat, Viaplay ja HBO eivät pysty parempaan. HBO:n elokuvatarjonta on muutenkin hyvin suppeaa, se keskittyy heidän omiin korkeatasoisiin sarjoihinsa. Here.tv keskittyy nimenomaan queer-sisältöihin mutta on suorastaan rikollisen leväperäinen siinä ettei se kerron puolen sisällöistään olevan maantieteellisesti rajoitettuja niin ettei niitä voi Suomesta käsin katsella! Löysin äskettäin Vimeo on demand -vuokraamon ja se sisältää koko joukon mielenkiintoisia hlbtiq-nimikkeitä. Googlen Play on yllättäen vaikeimmin haettava, siellä ei ole mitään työkalua hlbtiq-sisällön hakemiseen eikä sitä siellä eritysen paljon olekaan.

Jos tietää mitä etsii, siis tekee täsmähakua tietystä leffasta, alalle on syntynyt ensimmäisiä metahakupalveluja kuten Justwatch, joilla voi hakea sisältöä useammasta palvelusta kerralla. Justwatch osaa hakea Netflixin, Amazonin Prime Videon, Viaplayn, CMORE:n, HBO:n, Googlen, Microsoftin ja Applen palveluista sekä muutamista Suomessa tuntemattomista lähteistä.

Valitettavasti kotimaiset YLE Areena ja operaattorien palvelut eivät tietenkään ole mukana, kuten ei ole Vimeon On Demand -palvelukaan. Kuitenkin YLE Areenasta löytyy ajoittain yksittäisiä queer-leffoja ja se kannattaa tsekata säännöllisesti, palvelussa ovat olleet katsottavina aiemmin esimerkiksi Hämähäkkinaisen suudelma, Tuntematon vihollinen ja Fyra år till.

Uutena mielenkiintoisena avauksena on BTJ:n kirjastoille tuottama Viddla-palvelu josta voi lainata rajatun määrän videoita kuukaudessa jos oma kirjasto on ottanut palvelun käyttöön. Valikoima ei ole vielä kovin laaja mutta kuten kirjastojen DVD-kokoelmatkin, paljon parempi kuin vuokraamoilla. Kirjastojen siirtyessä Finna-palvelun käyttöön myös dvd-kokoelmien hakeminen muista kuin omasta kirjastosta helpottuu kun käyttää sen valtakunnallista hakua.

Lopuksi joitain suosituksia. On odotettavaa että alla olevat linkit kuolevat kuukausien kuluessa valikoimien muuttuessa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *