Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Aamun lehti omalla sisällölläsi

Kirjoitin 2020 Twitterin vihapuheongelmasta ja mainitsin silloin parantaneeni omia tapojani siirtymällä lukemaan aamun uutiset Feedlyn kautta. Tuosta Feedlyyn keräämästäni uutissyötteestä on tullut niin runsas että minulla ei useimpina arkiaamuina ole aikaa kahlata sitä edes 12 tuntia taaksepäin kun mielenkiintoista luettavaa on niin paljon. Feedlyä voi käyttää myös esimerkiksi uusien blogimerkintöjen ilmestymisen, kaupunkien ja kuntien päätöksenteon, podcast-jaksojen ilmestymisen tai urheiluliigojen tulosten seuraamiseen.

Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Sinitaivaan alla

Pian liityttyäni Mastodoniin sain tuttavaltani myös Bluesky-kutsun. Tarkoitukseni oli alunperinkin tutustua molempiin sekä mielenkiinnosta että työni vuoksi. Blueskyn käyttöönotossa ei ollut ollenkaan samanlaista tuskailua palvelimen valinnan kanssa koska se on keskitetty sosiaalinen media, ei federoitu kuten Mastodon. Sen kehitystyön keskeneräisyys näkyi jo käyttöönotossa intuitiivisuuden puutteena ja “mitäs nyt” -hetkinä. Tuo kokemus keskeneräisyydestä on kuukauden käytön aikana vain vahvistunut.

Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Mastodontin selkään?

Mulla on menossa kuherruskuukausi Mastodonin kanssa. Ajattelin kirjoitella palvelusta hiukan ”oppimispäiväkirjaa” edistääkseni Mastodonin leviämistä.

Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Yli 14 vuotta Linuxia

Kirjoitin kesäkuussa 2008 blogin siirtymästäni pääasialliseksi Linux-käyttäjäksi Ubuntu 8.04 julkaisun myötä. Päivitettyäni eilen sekä työ- että kotiläppärini juuri ilmestyneeseen Pop OS versioon 22.04, tuumin että olisi hyvä hetki päivittää näkemystäni Linuxin kypsyydestä valtavirran työpöytäkäyttöön.

Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Työtä tabletilla?

Olen vuosia ollut sitä mieltä että kannettava tietokone ja isoruutuinen puhelin riittävät minulle enkä tarvitse tablettia. Pikkuisen härvelihulluna sorruin viime vuoden loppupuolella hankkimaan Samsungin uuden Galaxy Tab S7 -tablettitietokoneen. Joku järki päässä säilyi enkä ottanut sitä isompaa 12 tuuman versiota vaan sen pienemmän 10-tuumaisen. Kuten kävi ilmi, en tarvitse tablettia.

Minulla on viime vuodet ollut itseasiassa kaksi kannettavaa tietokonetta, vanhempi Asus X550L työkäytössä ja uudempi Lenovo pelikoneena. Asus alkoi 6,5 vuoden ikäisenä näyttää merkkejä käyttöiän lopun lähestymisestä ja yrityksenä keksiä hyötykäyttöä virhehankinnalle tuumin ottavani mallia ystävästäni ja käyttäväni tablettia työvälineenä. Nyt, parin kuukauden opettelun jälkeen on aika tehdä ensimmäinen välitilinpäätös kokeilusta.

Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Joko boikotoidaan Twitteriäkin?

Olen 2013 kirjoittanut Twitterin käyttöönotosta yhdistysaktiivin näkökulmasta ja 2015 yrittänyt tiivistää muutamia usein vastaantulleita virheittä sen käytössä. Tämä kolmas osa Twitter-purkauksiani koskee Facebookia vastaan organisoitua Stop Hate For Profit-kampanjaa ja sitä kuinka Twitter tarvitsisi vielä kovemmin keppiä.

Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Pokemon NO go

Ei ole epäilystäkään etteikö Pokemon go -mobiilipeli ollut kesän 2016 ilmiö. Peliä ladattiin epävirallisista lähteistä puhelimiin ja padeihin jo ennen kuin sitä oli virallisesti tuotu Suomen markkinoille ja sitä pelasivat niin lapset kuin eläkeläisetkin. Pelaamista paheksuttiin ja pidettiin liikkumista edistävän, sen nähtiin vievän aikaa tärkeämpinä pidetyiltä asioilta, kuten marjastamiselta, ja sen katsottiin – varmasti aiheellisesti – aiheuttavan vaaratilanteita liikenteessä. Peli-into sai lisävirtalähteiden myynnin ennennäkemöttömiin lukemiin ja moni vanhempi päivitti lapsensa puhelimen uudempaan ja kalliimpaan malliin. Lehtien kellastuessa hype on ohi ja se on nähtävissä myös pelin tekijän osakekurssissa. Suomen ihmisvihamielinen ilmasto ei kuitenkaan yksin riitä selittämään Pokemon Go:n nopeaa romahdusta.

Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Pelaamisen ei aina tarvitse maksaa – Wakfu

kuvakaappaus 2016 05 22 11 58 52 copy

Katsastin muutama vuosi sitten pelejä Linuxille koska Ubuntun sovelluksista löytyi vain minulle aivan liian kökkö Freeciv. Kävin läpi useita katsauksia ja löysin Champions of Regnumin, Plane Shiftin (kamalan kökkö!), 0 A.D.:n, Europa Universalis:n, Trinen, Battle of Wesnothin ja Dotan. Steamin tultua saataville Linuxissa ja Fireaxiksen tartuttua uusiin markkinoihin valikoima on laajentunut nopeasti ja jopa pelien kuningas, Sid Meier’s Civilization, toimii kuin unelma. Löytöihini kuului myös Wakfu, joka ei oikeastaan ole Linux- vaan verkkopeli, mutta jota parempaa en ole vielä ilmaisista löytänyt.

Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Sirkuttajan 7 kuolemansyntiä

  1. Suojaa tviittisi.
  2. Ohjaa Facebook-päivitykset Twitteriin tai linkitä Facebook-sisältöä Twitteriin.
  3. Käytä roskaavaa sovellusta kuten SumAll tai Fllwrs.com
  4. Tviittaa hyvin harvoin äläkä seuraa sinulle osoitettuja tviittejä.
  5. Jätä oletusmuna profiilikuvaksesi
  6. Kirjoita profiiliisi: ”Mielipiteet omiani.”
  7. No comment.
Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Seikkailuni CM-maailmassa

Ostin pari vuotta sitten Samsung Galaxy Note 3:n – ns. phabletin eli yhden markkinoiden suurinäyttöisimmistä älypuhelimista. Samsung on tunnetusti Android-käyttöjärjestelmän älypuhelinten valmistaja. Se on myös pahamaineinen sulkeutuneisuudessaan ja puhelimiinsa esilataamansa bloatwaren (hyödyttömien ja mahdottomien poistaa sovellusten) kuninkaana. Se on myös hirvittävän hidas adoptoimaan uusia ohjelmaversioita. Kyllästyin keväällä 2015 odottamaan Android 5.0 päivitystä puhelimelleni ja vaihdoin siihen Cyanogenmod-käyttöjärjestelmän.