Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Mastodontin selkään?

Mulla on menossa kuherruskuukausi Mastodonin kanssa. Ajattelin kirjoitella palvelusta hiukan ”oppimispäiväkirjaa” edistääkseni Mastodonin leviämistä.

Twitterhän on ollut Suomessa suhteellisesti suositumpi kuin monissa muissa maissa mutta muutokset X:ksi muuttumisen jälkeen ovat ajaneet käyttäjiä ulos kiihtyvää tahtia. Twitterin manttelinperijän asemasta on menossa kisa jossa Mastodon, Bluesky, Threads ja muutamat muut palvelut pyrkivät kasvamaan X-eksoduksen käyttäjiä houkutellen.

Mastodon on minulle seuraajaehdokkaista houkuttelevin. Se johtuu ennen muuta Mastodonin hajautetun palvelinmallin tarjoamasta paremmasta suojasta vihapuhetta, disinformaatiota ja trolleja vastaan.

Mastodon perustuu palvelimille joita ylläpitävät yksityishenkilöt ja muut tahot. Tällöin valta päättää millainen käytös on palvelimella hyväksyttävää jää palvelimen ylläpitäjille. Tässä mallissa on myös heikkoutensa, jatkuvuuden varmistaminen esimerkiksi, mutta juuri tiukkojen rajojen asettaminen haitalliselle sisällölle on minulle ensiarvoisen tärkeää.

Mastodon houkuttaa muita käyttäjiä myös paremmalla yksityisensuojallaan ja mainostamisen puuttumiselta palvelusta kokonaan. Hajautettu palvelinmalli tarkoittaa myös sitä että yksittäisen käyttäjän tiedot jäävät vain niille palvelimille joita hän käyttää. Eurooppalaisen palvelimen valitseminen vielä parantaa yksityisyydensuojaa.

Tällä hetkellä Mastodonissa ei myöskään mainosteta. Toki se olisi varmaan mahdollista mutta kummallakaan käyttöönottamallani palvelimella ei ole mitään ilmeistä mekanismia sen toteuttamiseen.

Kaikki mitä aikajanallani näen tulee seuraamiltani henkilöiltä nostamatta, laskematta, sensuroimatta ja aikajärjestyksessä. Mikään algoritmi ei siis myöskään säätele minun tekemieni tai näkemieni päivitysten näkyvyyttä.

Mastodonin käyttöönotossa palvelimen valinta on tärkeä päätös. Jotkin lukemani artikkelit väittivät ettei kyse ole lopulta merkittävästä päätöksestä koska palvelimet vuorovaikuttavat keskenään. Tämä väite on mielestäni väärä ja kehotan vakavasti harkitsemaan mille palvelimelle tunnuksesi luot.

Voit joinmastodon.org -sivuilla katsastaa palvelimia mutta tuosta listauksesta en löytänyt kuin kaksi suomalaista palvelinta ja sittemmin niitä on tullut useampi vastaan. Suomenkieliselle mastodontti.fi on yksi selkeä vaihtoehto. Palvelinta valitessa kannattaa tsekata missä se sijaitsee, onko se yksityisesti tai organisaation ylläpitämä ja millaiset säännöt sillä on.

Säännöissä yksi olennainen asia on kielivaatimukset: ensisijaiseksi valitsemani lgbtqia.space esimerkiksi edellyttää että julkiset päivitykset ovat englanniksi. Mastodontti.fi:kin on juuri päättänyt sallia ei-suomenkieliset päivitykset julkisina. Aiemmin molemmissa muunkielisiä päivityksiä on voinut julkaista pääasiassa vain seuraajilleen.

Palvelimen valinta vaikuttaa myös siihen, miten helposti löydät seurattavia ja seuraajat löytävät sinut. En ole oikein päässyt perillle millaisia rajoituksia palvelinten välillä on mutta yksi selkeä on, että sinun on helppo selata saman palvelimen käyttäjiä ja löytää sieltä seurattavia mutta muiden palvelimien tutkiminen on selvästi hankalampaa. Ilmeisesti on myös niin että voit nähdä ainoastaan samalla palvelimella olevien seuraaja/seurataan listat – jos he ovat sen sallineet.

Yksi Mastodonin mielenkiintoinen asetus on mahdollisuus tehdä päivityksistään automaattisesti poistuvia. Ajan voi asettaa viikosta pariin vuoteen ja asetuksilla voi säätää myös esimerkiksi kiinnitetyt tai mediaa sisältävät päivitykset säilymään.

Mastodonin oletusviestin pituus on 500 merkkiä mikä ei pakota samanlaiseen ilmaisun ekonomiaan kuin Twitter aikoinaan mutta ei myöskään mahdollista maraton-päivityksiä. Asetus on ilmeisesti koodattu Mastodoniin kiinteästi mutta esimerkiksi lgbtqia.space toimii muokatulla koodipohjalla jossa jättimäiset 10 000 merkin päivitykset ovat mahdollisia.

Käyttäjiä ei vielä ole kovin paljon ja varmaankin osin siitä syystä kaksi ensimmäistä viikkoani ovat menneet ilman yhtäkään trollikohtaamista. Se on nautinto jonka voi toivoa vain jatkuvan. Perustettuani tunnukset ensimmäiselle palvelimelle julkaisin englanniksi avauspäivityksen jossa totesin muutaman vuodentakaisesta Twitteristä poistumisestani saakka kokeneeni ettei mikään some-palvelu ole kotoisa minulle. Kaksi viikkoa Mastodonissa oltuani olen löytänyt sen kadotetun Twitterin lumon vuosien takaa ja olen innostunut tästä sosiaalisesta mediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *