Kategoriat
Elokuva-arviot

Operation Hyacinth (Piotr Domalewski 2021)

Robert (Tomasz Ziętek) kokee vääryydeksi tavan jolla miliisi pahoinpitelee homoja 1985 Puolassa. Kun hänen esimiehensä sulkee murhatutkimuksen näennäisin todistein ja kuolleen todistajan pakotettu tunnustus kädessään, hän kävelee isänsä, poliisipäällikön, luo. Isä kieltää häntä myöskään jatkamasta tapauksen tutkimista. Tämä ei sovi nuorelle ylikonstaapelille vaan hän varastaa tapauskansiot ja jatkaa salaa tapahtumien tonkimista.

Onko Puola koskaan pitkän historiansa aikana ollut liberaali ja edistyksellinen? 1985 oli Operation Hyacinthin (Hiacynt) todella paha aika olla homo Puolassa: kommunismin lopunaikojen kurjuus, AIDS-epidemia ja vainoava miliisi niskassa. Tämä elokuva on sorron historiaa vaikka päähenkilön matka itsetietoisuuteen (”pride”) ja voimaantuminen siihen toivon kipinän tuovatkin.

Ilmeisesti Puolan miliisi todella toteutti 1980-luvun puolivälissä muutaman vuoden ”Operaatio hyasintin” jossa homoja pidätettiin, pahoinpideltiin, rekisteröitiin ja kiristettiin. Elokuva ei tarjoa juurikaan selityksiä miksi, eikä Wikipediakaan ole informatiivinen. Mitenkään omaperäinenhän ajatus ei ole, vastavaa tehtiin molemminpuolin kylmän sodan rintamalinjaa pääpukarit etunenässä.

Operation Hyacinthin tunnelma on ankea, ja Varsova, jota elokuvassa ilmeisesti kuvataan, esitetään harmaana, rapistuvana ja sateisena. 1980-luvulla Suomessa lapsuutensa eläneelle aikakauden kuvauksessa on tunnistettavia piirteitä. Hiukan huolestuttavasti yliopisto-opiskelijakulttuurin kuvauksessa on jotain mikä piti pintansa vielä 1990-luvullakin.

On hirveä sääli että elokuvan hauskat, persoonalliset ja osin komeatkin nuoret miehet kokevat niin julmaa kohtelua. Paljasta pintaa on homoleffaksi poikkeuksellisen vähän tarjolla mikä on siunaus koska ilmeisesti ohjaaja on halunnut näyttelijöillä olevan aikakaudelle uskottavat vartalot. Kammottavalla tavalla näyttelijöiden puvustaminen ja valmistaminen rooleihinsa on ollut helppoa: julmetun kokoisen ja rumat pöllörillit ja viikset on muodissa kuten silloin.

Operation Hyacinth on oikein hyvä elokuva ja se löytyy Netflixistä katsottavaksi. Kouluarvosana 9. Lisää elokuvasta IMDB:stä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *