Kategoriat
Elokuva-arviot

Marry my dead body (Cheng Wei-hao 2022)

Wu Ming-han (Greg Hsu) kerää todistusaineistoa puistosta pieleen menneen taka-ajon päätteeksi ja erehtyy poimimaan maasta myös punaisen kirjekuoren josta paljastuu hiuskiehkura, kynnen kappale ja valokuva nuoresta miehestä. Nuori mies on Mao Mao (Austin Lin), jonka äskeittäin kuoltua äkillisesti isoäiti (Wang Man-Chiao) on saanut päähänsä että poika pitää kuolemansa jälkeen vihkiä ”henkiliittoon” (mínghūn) sopivan sulhasen kanssa. Tätä tarkoitusta varten hän on kerännyt kuoren ja jättänyt sen syötiksi puistoon. Wu Ming-han on paitsi homofoobinen, myös moderni eikä usko henkiin. Ei ennen kuin elämä käy liian vaaralliseksi olla uskomatta. Ja sitten onkin enää toteutettava Mao Maon viimeiset toivomukset päästäkseen eroon ärsyttävästä henkikumppanista.

Vaikka Netflix on epäilemättä vähintäänkin pahoinpidellyt useita kappaleita kiinalaista kulttuuria luodakseen elokuvan juonen, on silti ilahduttavaa nähdä elokuva joka ei perustu kristillisen maailman perinteisiin. Wikipedian mukaan ”henkiliitto” (mínghūn) on todellinen kiinalainen perinne. Näitä liittoja on muodostettu pappien kätilöiminä elävien ja kuolleiden välille esimerkiksi siksi että vapaudutaan naimattoman tyttären vanhemmille tuottamasta häpeästä, joudutetaan nuorempien veljien avioitumista kun tulppana on sitkeästi naimaton isoveli tai miessukulinjan jatkumisen varmistamiseksi.

Marry my dead body on romanttisen höperö komedia jossa on toimintadekkarin piirteitä. Poliisityön osalta sen juoni on viisainta ymmärtää vain toissijaiseksi välineeksi elokuvan pääjuonen eteenpäin kuljettamiseksi. Taiwanilaisessa elokuvassa ei ilmeisesti ole vielä tapana näyttää niin paljon kuin amerikkalaisessa tai varsinkaan eurooppalaisessa. Päähenkilöt ovat komeita ja saamme heitä ilman vaatteita elokuvan alkupuolella paljon ihaillakin mutta aina keinotekoisen säädyllisesti piilotettuna. Väläykset kiinalaiseen/taiwanilaiseen homokulttuuriin jäävät myös kovin pinnallisiksi ja näyttävät hyvin amerikkalaisilta.

Vaikka Marry my dead body viihdyttää sen reilun pari tuntia, ei se kokonaisuutena ole hirveän hyvä elokuva. Kouluarvosana 7. Lisätietoja elokuvasta IMDB:stä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *