Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Sirkuttajan 7 kuolemansyntiä

  1. Suojaa tviittisi.
  2. Ohjaa Facebook-päivitykset Twitteriin tai linkitä Facebook-sisältöä Twitteriin.
  3. Käytä roskaavaa sovellusta kuten SumAll tai Fllwrs.com
  4. Tviittaa hyvin harvoin äläkä seuraa sinulle osoitettuja tviittejä.
  5. Jätä oletusmuna profiilikuvaksesi
  6. Kirjoita profiiliisi: ”Mielipiteet omiani.”
  7. No comment.

 1. Suojaa tviittisi

Twitter-tilin suojaaminen on äärimmäisen harvoin käyttökelpoinen ratkaisu. Näkisin että oikeastaan vain kun haluaa erottaa yrittäjä-/julkkisminänsä ja henkilökohtaisen minänsä Twitteristä toisistaan sitä kannattaa käyttää yksityisen tilin suojaamiseen. Tosin silloinkin miettisin kannattaako kahta tiliä ylläpitää ollenkaan koska toinen jää aina väistämättä paitsioon.

2. Ohjaa Facebook-päivitykset Twitteriin tai linkitä Facebook-sisältöä Twitteriin.

Kuten aiemmin kirjoitin, on mahdollista kanavoida tviitit Facebook-seinälle tai Facebookin tilapäivitykset Twitteriin. Tämä toimii vain toisinpäin: Twitteristä Facebookiin. Ja silloinkin muistettava varmistaa etteivät ritvaukset (retweet) tai vastaukset mene Facebookiin. Toisinpäin homma ei toimi ollenkaan: Facebookin tilapäivistys voi olla pitempi kuin 140 merkkiä eikä siksi välttämättä mahdu tviittiin. Facebook oon myös linkkisika ja kahmii kaikki linkit kulkemaan sen kautta. Siis jos tviittisi sisältää linkin, se kiertää Twitteristä ensin Facebookiin ja vasta sitten kohdesivulle. Twitter-käyttäjät eivät myöskään ole erityisen Facebook-mielisiä eli ärsytät tällä tarpeettomasti seuraajiasi.

3. Käytä roskaavaa sovellusta kuten SumAll tai Fllwrs.com

Twitterin tehokäytössä erilaiset sovellukset ovät välttämättömiä. Verkossa on kuitenkin lukuisia palveluita joita markkinoidaan tehotviittaukseen katteettomasti. Nämä palvelut seuraavat seuraajiesi määrän kehitystä ja tarjoavat usein mahdollisuuden lähettää uusille seuraajille tervehdysviestin tai tiputtaa seurattavaista sellaiset henkilöt jotka eivät seuraa sinua takaisin. Suosituimmat näistä, otsikossa mainitut SumAll ja Fllwrs.com, ovat kuitenkin roskatviittiautomaatteja jotka tviittaavat nimissäsi tilastoa seuraajien, tviittien ja seurattavien kehittymisestä viikoittain. Näillä tviiteillä ei ole mitään hyödyllistä tarkoitusta ja ne saa pois käytöstä vain lopettamalla sovelluksen oikeudet tiliisi jolloin et voi käyttää sovellusta. Tarjolla on myös palveluita jotka eivät tviittaa ilman että sen nimeomaan itse valitsisit, esimerkiksi unfollowers.com. On kuitenkin kyseenalaista onko tällaisen palvelun käyttäminen kenellekään tarpeellista.

4. Tviittaa hyvin harvoin äläkä seuraa sinulle osoitettuja tviittejä.

Twitterissä et voi olla passiivinen seuraaja: kukaan ei seuraa tiliä jolla ei ole tviittejä. Jotkut jopa aktiivisesti estävät nollatviitillisiä seuraamasta itseään. Erityisesti poliitikkojen helma synti on: vaalikaudella tviitataan jonkun verran mutta vaalien välillä tili on mykkä. Monet edellisen kohdan sovellukset ehdottavat tällaisten tilien poistamista seurattavista. Tällainen tili ei ole poliitikollekaan hyödyllinen: koukku näkyy eli kaikki näkevät sen vain vaalimainoskanavaksi vailla sisältöä. Twitterissä vähintään viikottainen sisällön tuotanto on välttämätöntä. Kaikkein tärkeintä missä tahansa sosiaalisessa mediassa on kuitenkin sitoutuminen (engagement): se että kun joku vastaa tviittiisi tai tilapäivitykseesi, siihen tartutaan aina kun se antaa aihetta. Kysymyksiin tulee vastata. Zombie-tili joka vain kerää seurattavia mutta se ole vuorovaikutteinen kuolee pystyyn.

5. Jätä oletusmuna profiilikuvaksesi

Twitter on myös visuaalinen media. Profiilikuvasi on ensimmäinen ja nopein tapa ilmaista sinua seurattavaksi etsiville että se todella olet sinä. Oletusarvoisena tilillä olevan värikästaustaisen sirkuttajan munan jättäminen profiilikuvaksi vaikeuttaa tunnistamistasi ja antaa huolimattoman kuvan tilin ylläpitäjästä. Profiilikuvaan pätee myös sama kuin vaali- tai virkakuvaan: jos se on yli kolme vuotta vanha, se on vaihdettava sellaiseen josta sinut tunnistaa nykyisessä ulkonäössäsi. Turhamaisuus sikseen.

6. Kirjoita profiiliisi: ”Mielipiteet omiani”.

Tuon turhin fraasi mihin voit tilaa profiilissasi tuhlata. Se ei pelasta sinua jos menetät luottamuksesi tviittiesi vuoksi. Työpaikkasi vuoksi sinun on turha pelätä: kynnys irtisanoa sinut tviittiesi perusteella on äärimmäisen korkea. Se mitä sanot omaa nimeäsi kantavalla Twitter-tilillä on epäilemättä sinun oma mielipiteesi. Tuote- ja yhteisötilit kantavat tuotteen tai yhteisön nimeä. Twitter on vain media siinä kuin muutkin: siinä julkaisemaasi sovellat samanlaista harkintaa kuin mielipidekirjoituksiin tai blogissasi julkaisemaasi.

7. No comment.

Ritvaaminen on Twitterin tärkein toimintatapa ja usein on helppo tapa ylläpitää tili elävänä kun on kiire eikä mitään uutta sanottavaa. Muutaman viikonkin voi mennä vain kommentoimalla muiden tviittejä ritvauksissaan mutta sitten on kannettava itse leipä pöytään. Kukaan ei jaksa seurata tiliä joka vain ritvaa samoja uutisia kuin kaikki muutkin eikä koskaan tuota alkuperäissisältöä. Twitter-tili ilman verkkosivuja tai blogia jossa ilmaiset itseäsi laveammin on rampa. Vähimmilläänkin sinun on ajoittain tviitattava jotain omaperäistä ilman roikkumista muiden tuottamassa sisällössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *