Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Pelaamisen ei aina tarvitse maksaa – Wakfu

kuvakaappaus 2016 05 22 11 58 52 copy

Katsastin muutama vuosi sitten pelejä Linuxille koska Ubuntun sovelluksista löytyi vain minulle aivan liian kökkö Freeciv. Kävin läpi useita katsauksia ja löysin Champions of Regnumin, Plane Shiftin (kamalan kökkö!), 0 A.D.:n, Europa Universalis:n, Trinen, Battle of Wesnothin ja Dotan. Steamin tultua saataville Linuxissa ja Fireaxiksen tartuttua uusiin markkinoihin valikoima on laajentunut nopeasti ja jopa pelien kuningas, Sid Meier’s Civilization, toimii kuin unelma. Löytöihini kuului myös Wakfu, joka ei oikeastaan ole Linux- vaan verkkopeli, mutta jota parempaa en ole vielä ilmaisista löytänyt.

Wakfu on ranskalaisen Ankaman tuottama verkkopeli joka perustuu Javalle. Sen voi ladata koneelleen ilmaiseksi verkkosivuilta tai Steamin kautta. Jälkimmäinen helpottaa asioita siten ettei peliin tarvitse tehdä omia erillisiä tunnuksia mutta Steam-tunnusten käyttö rajoittaa maksullisten hyödykkeiden käyttöä. Ansaintalogiikka on samankaltainen kuin vaikkapa Clash of Clansissä: peruspeli on ilmainen mutta rahalla sitä voi nopeuttaa ja helpottaa. Merkittävä ero on siinä että Wakfua on täysin mahdollista pelata pistämättä siihen lanttiakaan menettämättä mitään. Wakfu toimii ilmeisesti yhtä hyvin Linux, Windows kuin Mac-alustallakin.

Wakfussa luodaan maaginen sankarihahmo jota kehitetään tehtävien ja taisteluiden kautta. Alkuvaiheissa on käytettävissä koko joukko juonellisia tehtäväkokonaisuuksia jotka kehittävät hahmoa ja antavat oppia pelin mekaniikasta. Mielenkiintoinen kierre pelissä on ohut globaalin ympäristötietoisuuden ja demokratian ulottuuvuus. Kuvamaailma saattaa tosin saada tiedostavan feministin hiukan kärttyisäksi. Toisaalta ripaus Monkey Island -tyyppistä kieliposkessa otetta toimii, esimerkiksi tofu on pelissä tipunkeltainen lintu.

Peli kannattaa aloittaa tutoriaalin kautta sillä muutoin sen oppaat ja dokumentointi on todella huono. Ongelmatilanteissa vastauksia kannattaa etsiä Googlella sillä muutoin vaihtoehdoiksi jää oikeastaan vain Ankaman foorumit. Tästä puutteesta johtuen verkkoon onkin noussut useampia pelaajien tuottamia wiki-tyyppisiä sivustoja ja Youtubesta löytyy paljon videoita joista voi saada neuvoja ja vinkkejä. Valitettavasti ilmaisuuden hintana on se, että erilaisia bugeja on tarjolla roppa kaupalla ja pelin jäätymisiä ja kaatumisia tapahtuu varmasti. Se on kuitenkin aktiivisesti kehitetty ja uutta tehtävää syntyy muutaman kuukauden välein.

Pelin edetessä erilaiset juoniketjut harvenevat ja sosiaalinen ulottuvuus verkkopelamiista korostuu. Yksin on tylsää pelata mutta kiltoja on vaikka millä mitalla ja niistä saa apuja tehtäviin, joista joitain ei edes voi tehdä yksin. Myös rahallista panosta kannattaa paitsi pelin kehittämisen tukemiseksi, myös sen mielenkiintoistamiseksi harkita: rahalla saa esimerkiksi mahdollisuuden nostaa toinen itse luomansa sankari apurikseen ja siten mielenkiintoistaa taisteluita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *