Kategoriat
Elokuva-arviot

Ennen yötä (Julian Schnabel, 2000)

Ennen yötä (Before Night Falls) on kirjailija Reinaldo Arenasin elämäkerrallinen elokuva. Reinaldo Arenas syntyi absoluuttiseen köyhyyteen Kuubassa 40-luvulla. Hänen kirjalliset lahjansa nostivat hänet 60-luvulla esiin ja hyvin nopeasti myös vaikeuksiin Castron hallinnon kanssa jota hän kiperästi arvosteli. Arenasin homoseksuaalisuus teki Kuuban hallinnolle helpoksi hänen mustamaalaamisensa ja vangitsemisensa. Hän onnistui kuitenkin 1980 pääsemään Yhdysvaltoihin mutta kuoli 10 vuotta myöhemmin AIDS:n uhrina edelleen köyhyydessä.

Elokuvassa Arenasia esittää useiden lapsinäyttelijöiden lisäksi Javier Bardem. Bardem tekee vahvan roolisuorituksen lukemattomin tavoin kaltoinkohdeltuna mutta erinomaisen itsevarmana Arenasina. Melko vähäisiin sivuosiin elokuvaa on kiinnitetty Sean Penn ja Johnny Depp jotka bongasin ja vasta lopputeksteistä ja ihmettelin missä rooleissa he olivat. Muutoin elokuvan näyttelijäkaarti on varsin tuntematonta.

Ennen yötä tarjoaa murheellisen mutta varsin hyvin elokuvana toimivan tarinan jota säestetään milläs muullakaan kuin kuubalaisrytmeillä. Tarina etenee mukavasti ja reilun kahden tunnin mittainen elokuva menee yllättävän nopeasti. Elokuva perustuu samannimiseen Arenasin omaelämäkertaan jota ei ilmeisesti ole suomennettu; pari muuta hänen kirjoitaan on. Suureksi yllätyksekseni Ennen yötä on esitetty Suomenkin televisiossa kaksi kertaa 2006 ja 2007.

Ennen yötä on muistaakseni toinen kuubalaisen yhteiskunnan suhdetta homoseksuaalisuuteen käsittelevä elokuva jonka olen katsonut. Sen ensimmäinen oli Mansikoita ja suklaata. Muistikuvani mukaan tämä jälkimmäinen kommentoi tilannetta ja sen historiaa selvästi laveammin. Elokuva ei ole mikään ”must see” mutta silmäyksenä Kuuban homojen historiaan se on ihan mielenkiintoinen. Kuuban dekadentin homoalakulttuurin kuvaukset viehättävät varmasti myös muutamia. Kouluarvosana 8.

Lisätietoja Elonet-palvelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *