Kategoriat
Elokuva-arviot

Borstal Boy (Peter Sheridan, 2000)

Brendan Behan (Shawn Hatosy) on jyrkän englantilaisvastainen tasavaltalaistaistelija Irlannista kun hän jää kiinni yrityksestä tuhota Liverpoolin sataman räjähteillä 1930-luvun lopulla. Alaikäisenä hän saa tuomion borstaliin, eräänlaiseen brittien koulukodin ja vankilan välimuotoon Suffolkissa. Kolmevuotisen rangaistuksensa aikana hän kokee aiheuttaneensa kahden kaverinsa kuoleman pakoyrityksen aikana ja rakastuu Charlien (Danny Dyer) joka kuitenkin palaa laivastoon kuolemaan sodassa.

{youtube}tEs6n_ezQNI{/youtube}

Borstal boy on Brendan Behanin samannimiseen omaelämäkertaan perustuva elokuva. Vaikka se kuvaa tulista kansallismielisyyttä, poikien keskinäistä väkivaltaa fasistisessa laitoksessa ja raakaa aikaa, sen tärkeimmäksi teemaksi nousee rakkaus. Elokuvassa Brendan Behan löytää itsestään biseksuaalisen kyvyn rakastaa sekä naisia että miehiä, seikka jota ainakaan Wikipedia-sivut elokuvasta, kirjasta tai Brendan Behanista eivät sanallakaan mainitse. Behan oli Irlannille erittäin merkittävä patriootti ja kirjailija joten tämä on hiukan erikoista. Liekö ohjaaja ottanut vapauksia tai kansallismielisyys karsastanut kannattajansa epäsovinnaisia puolia – Borstal boy -kirja kiellettiin Irlannissa sen ilmestyessä 1958.

Elokuvassa useat näyttelijät tekevät mainioita roolisuorituksia. Kirjan kehutut Brittein saarten joka kolkan murteet ja ihmiset tulevat edustetuiksi myös valkokankaalla. Olosuhteista johtuen kaarti on hyvin miesvoittoinen ja ainoan merkittävän naisroolin tekee Eva Birthistle johtajan tyttärenä.

Hatosy ja Dyer ovat lutuisia katsoa mutta tämä draama ei tarjoa paljasta pintaa ihailtavaksi. Hyvän draaman katsoo kuitenkin ilmankin sitä mielellään. Hämmästyksekseni Elonet-palvelu ei tunne koko elokuvaa mikä kai tarkoittaisi ettei sitä muka ole koskaan esitetty tai levitetty Suomessa. Hiukan vaikeaa uskoa koska kyseessä on kuitenkin varsin kelvollinen elokuva. Monista verkon elokuvapalveluista se kuitenkin löytyy ainakin ajoittain. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *