Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Netflix – vähän keskinkertaisuuksia

Olin pitkään sitä mieltä että en Netflixiin koske pitkällä tikullakaan koska se ei selvästi minua asiakkaakseen halua. Netflix ei tue Linux-käyttöjärjestelmää. Kaikki viimeaikaiset yritykset saada se toimimaan Linux-alustalla ovat yhteisöstä lähtien, yhtiö ei ole pistänyt tikkua ristiin asian eteen. Vajaa kuukausi sitten annoin kuitenkin periksi ja käynnistin ilmaisen kokeilujakson. Pidin varsin sopimattomana että Netflix vaatii luottokorttitiedot tätä varten ja tilaus jatkuu maksullisena kokeilujakson jälkeen ellet peruuta tilaustasi. Tämä ei mielestäni ole suomalaisen kuluttajansuoja- ja markkinointilainsäädännön hengen mukaista.

Käytin Netflixiä pääasiassa matkapuhelimellani. Minulla on Samsungin Galaxy Note 3 jonka näytöltä viihdettä jo voi katsoa; äänentoisto vain on valitettavan huono (matalimmat äänet katoavat aivan kokonaan). Kaikista yrityksistäni huolimatta en löytänyt Samsungin tarjoamista useista tavoista yhtäkään jolla saisin siirrettyä kuvan puhelimestani tietokoneeni isommalle näytölle kun en käytä Windows-käyttöjärjestelmää. Olen aiemmin käyttänyt HBO Nordicia samalla laitteella. Netflixin eduiksi on mainittava että sen kuvanlaatu ei koskaan pikselöitynyt ja se selviää paremmin tilanteista joissa vaihdan ohjelmaa etualalla. HBO Nordic herjaa usein paluuta videoon yrittäessäni kielletystä käytöstä useammalla laitteella yhtä aikaa mitä Netflix ei tee.

Netflix ei tarjoa mitään keinoa kurkistaa valikoimaa ennen tilaamista. Opin pian, että Netflix on kaukana kattavasta tai edustavasta. Sen valikoima on äärimmäisen suppea ja sisältää pääasiassa keskinkertaisia ja sitä huonompia elokuvia. Pääosan muodostavat useita vuosia vanhat Hollywoodin tusinarainat ja kategoriaan ”indie” kurkistaminen tuottaa ahaa-elämyksen palveluntarjoajan näkökulmasta elokuvaan. Selailin valikoimaa ja kokeilin hakuja:

  • ei ainoatakaan Ferzan Ozpetekin, Eytan Foxin, Pedro Almodovarin, Hayao Miyazakin tai Lars von Trierin elokuvaa
  • ei ainoatakaan Harry Potter, Taru sormusten herrasta, Star Wars tai Pirates of the Caribean -elokuvaa
  • Marvel-hahmoihin perustuvia elokuvia pari ja Star Trek leffoista vain se uusi nimikkoleffa ja se 60-luvun alkuperäissarja
  • ei Shelteriä, Bentiä, Liliesiä, Shortbusia, Milkiä, Wildea tai oikeastaan muutakaan homoleffaa – The Kids are alright löytyi

Huomasin pian ärsyttävän piirteen haun käyttämisessä: kun aloin kirjoittaa hakuani Netflix alkoi ehdottaa automaattista täydennystä juuri oikeaan hakusanaan. Tuloksena en kuitenkaan saanut sitä mitä etsin vaan ”[hakutermiin] liittyvää” -listan. Tuo lista oli poikkeuksesta säälittävä eikä oikeastaan millään tavalla samankaltaisia elokuvia tai sarjoja kuin hakemani. Netflix käyttää samankaltaista toimintoa myös katseluhistoriasta ja alkaa ehdotella elokuvia aiemmin katsomiesi perusteella. Tämä toiminto ei valitettavasti myöskään tuota mitään kiinnostavaa.

Katselin kokeilujakson aikana lopulta uusintana Oceans sarjan toimintaa, Tapaus punahilkan ja Shrekejä. Sarjoista löysin myös pari kiinnostavaa: Heroes ja Farscape löytyvät Netflixistä. Yhden todellisen helmen onnistuin bongamaan: 9. Se on hurmaava animaatio räsynukkeroboteista postapokalyptisessa maailmassa. Sitä suosittelen lämpimästi kaikille, mutta etsikää se jostain muualta kuin Netflixistä katsottavaksenne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *