Kategoriat
Elokuva-arviot

Elokuvien saatavuudesta

Saan ajoittain kyselyitä arvioimieni elokuvien saatavuudesta, koska monetkaan niistä eivät ole valtavirtaa. Olen koonnut tähän artikkeliin joitakin vinkkejä etsimisen tueksi. Olen myös lisännyt elokuvien yhteyteen kommentteina vinkkejä löytämistäni toimittajista.

Itse olen ostanut paljon dvd-elokuvia NetAnttilasta ja Filmifriikistä. Ensimmäinen on hyvä paikka pelkästään elokuvien määrän ja hinnan vuoksi – jälkimmäistä silmällä pitäen kannattaa myös kahlata läpi Anttilan TopTenin alekorit. Filmifriikki taas on erinomainen toimittaja kun pitää saada jotain omaksi, hinta ei ole niin niin tärkeä ja on valmis odottamaan. Kokemukseni mukaan Filmifriikki pystyy kaivamaan vaikeitakin tapauksia esille ja toimittamaan ne sinulle postissa. Yksi hyvä ostospaikka oli toimiessaan myös Baffin books, sieltä on kotoisin merkittävä osa kokoelmastani. Kahden viimeksi mainitun kohdalla on toisinaan se riski, että elokuva ei sisällä suomenkielistä tekstitystä. Toisinaan ongelmaksi muodostuu dvd-levyjen täydellisen idioottimainen aluekoodijärjestelmä, joka pienten markkinoiden elokuvissa suorastaan estää elokuvien levitystä laillisesti.

Jos ei ole tarvetta tai halua hankkia leffaa omaksi, suosittelen kirjastoja ja nettielokuvavuokraamoita. Fimtownit ja Makuunit ovat tässä suhteessa aivan onnettomia, niistä ei kannata etsiä. Kirjastojen valikoimat ovat myös varsin suppeat, mutta sieltä löytyy nimenomaan valtavirran ulkopuolelle jäävää erittäin korkeatasoista tavaraa. Nettielokuvavuokraamoista sen sijaan löytyy ajoittain ylläreitä – mutta hirveään hintaan. Suomeen elokuvia netin kautta välittävät ainakin SF-Anytime, Movie-tv ja Film2Home. Hinnat ovat pilvissä, valikoima vanhaa ja vain Movie-tv on jossain määrin avoin teknologisesti – kaikkien kohdalla Mac ja Linux-käyttäjät ovat b-luokan asiakkaita. SF-Anytimen valikoimaa en päässyt edes arvioimaan Ubuntulla. Muut kahlasin kevyesti läpi ja silmääni tarttuivat mm. Shortbus, Aika lähteä, Cowboys and Angels, Kaikki äidistäni, Oman elämänsä sankari, Parempaa kuin suklaata ja Kahden kauppa. Lisäksi nettivuokraamoiden valikoimissa on uskomattomia kulttiklassikoita kuten Caligula, Huono kasvatus, Lovestory, Top Gun ja Eedenistä itään. Sieltä löytyy myös sellaisia näkemisen arvoisia, mutta vähemmän tunnettuja teoksia kuin Katseet ikkunassa (Ferzan Ozpetek: ”Hamam” ja ”Le Fate Ignoranti”), Salaiset leikit ja Irina Palm.

Elokuvia koskevan tiedon löytämisessä Internet Movie Database on aivan lyömätön peli. Suomenkielisiä nimiä siellä on kuitenkin vähän ja niitä kannataakin kaivella uudehkosta Elonet-palvelusta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *