Kategoriat
Elokuva-arviot

Broderskab (Nicolo Donato, 2009)

Lars (Thure Lindhardt) jättää uransa armeijassa alkumetreille kun ylennys menee sivusuun alaisten iskemissyytösten vuoksi. Kotona isä myötäilee poliittista uraa tekevää äitiä (Hanne Hedelund) ja välit ovat kireät. Uusi henkinen koti löytyy veljeydestä jota paikalliset uusnatsit tarjoavat. Kansallissosialismi ei Larsia viehätä, mutta hänet kiedotaan mukaan liikkeen toimintaan ja hän päätyy asumaan Jimmyn (David Dencik) kanssa liikkeen johtajan kesäpaikalle sitä remontoiden. Veljeys saa kahden kesken toisen muodon ja tuhon siemenet on kylvetty.

Jouduin valitettavasti jättämään Broderskabin (Brotherhood) väliin vuosi sitten kun se oli Kuopion Vilimien ohjelmistossa. Sen nähneet ystäväni pitivät sitä varsin oikeutetusti voimakkaana ja väkivaltaisena tarinana. Väkivalta on läsnä joka hetkessä elokuvaa, myös Larsin ja Jimmyn seksissä. Jopa Larsin ja äidin suhde edustaa yhdenlaista väkivaltaa. Elokuvan viesti ei jää katsojalle epäselväksi: kun siihen tarttuu, se loppuu osaltasi vasta kuolemassa, mutta ei yhteisössä vielä sukupolviin. Teema on tuttu Eytan Foxin elokuvista.

Kansallissosialismi ja uusnatsismi ovat aatteita joita vierastan lähes fyysiseen pahoinvointiin saakka. Löysin elokuvan jo joku aika sitten, mutta poimin sen katsottavaksi vasta nyt kun tunsin olevani siihen kyllin vahva. Minun oli vaikea ymmärtää Larsin ajautumista liikkeeseen ja jos elokuva perustuisi kirjaan, odottaisin löytäväni siitä vahvemmin perustetun vastauksen. Myös Larsin ja Jimmyn suhteen muutoksessa vilahteleva itseinhon tematiikka jää täysin käsittelemättä. Juoni on tietysti myös ennalta arvattava, joten se ei ole elokuvan vahvimpia puolia.

Broderskabin ihmissuhteissa on voimakasta kyvyttömyyttä kohdata toista ihmistä tunnetasolla. Uusnatseja kaupungissa pyörittävä ”Läski” on jäykkyyden ja kylmyyden ilmentymä. Larsin äiti ei kykene ymmärtämään poikaansa ollenkaan ja miten hän voisikaan kun Lars ei kohtaa häntä. Jimmyn ja tämän veljen Patrickin konfrontaatio Jimmyn suhteesta Larsiin on avainkohtaus jossa Jimmyn kyvyttömyys kohdata veljeään ruokkii pinnan alla kytevää paloa; ei sillä että Patrickin kohtaaminen mitään olisi Jimmylle pelastanut, narkkari olisi myöhemmin myynyt hänet aineen vuoksi.

Elokuva on synkkä ja surullinen, mutta varsin hyvä. Se olisi erinomainen opettajille jotka haluavat opettaa oppilaitaan lukemaan elokuvaa tai käsitellä muukalaisvihamielisyyden ja vieraan pelon teemoja. Kouluarvosana 9.

Lisää elokuvasta Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *