Kategoriat
Kirja-arviot

Saanko olla totta?

Saanko olla totta? ilmestyi jo neljä vuotta sitten. Se on lojunut ensin toista vuotta lukemattomien kirjojen pinossani – melko mittava pino – ja sitten ollut luettavana toista vuotta. En tiedä onko se enemmän ähkyä hlbtiq-kirjallisuudesta vai epätasaista laatua artikkeleissa.

Kirja jakautuu oikeastaan kahteen osaan: hlbtiq-henkilöiden ja heidän läheistensä kertomuksiin elämänvaiheista joissa he ovat tarvinneet ammatillista apua ja ammattilaisten artikkeleihin hlbtiq-asiakkaiden kohtaamisesta erilaisissa viitekehyksissä. Kirjan toimittajilla on vaikuttava kokemus aihepiiristä ja kirjoittajissa on arvostettuja asiantuntijoita kuten Maarit Huuska, Arja Penttinen ja Jack Dreschner.

Kategoriat
HLBTIQ

Pyysitkö äitiäsi allekirjoittamaan Tahdon2013-aloitteen?

Vanhempien äärimmäiset reaktiot ulostuloon ovat johtaneet hlbtiq-nuorten kodittomuuteen Suomessakin mutta ne ovat harvinaistuneet viime vuosikymmeninä. Usein lapsen ulostulo on vanhemmille jonkinlaisen kriisin aihe mutta ajan, tiedon ja ajattelun kanssa nämä kriisit johtavat useimmiten hyväksyntään tai ainakin suvaitsemiseen. Enenevässä määrin kuulee myös tarinoita ongelmattomilta vaikuttavista ulostuloista.

Kategoriat
Elokuva-arviot

Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000)

Billy (Jamie Bell) asuu isänsä (Gary Lewis), veljensä (Jamie Draven) ja isoäitinsä (Jean Heywood) kanssa työläisslummissa Pohjois-Englannin kaivosalueella 1980-luvun puolivälissä. Isä ja veli ovat töissä hiilikaivoksessa ja ammattiyhdistysaktiiveina kyynärpäitään myöten kaivostyöntekijöiden lakossa. Billy huolehtii isoäidistään ja käy iltapäivisin nyrkkeilytunneilla. Hän kuitenkin huomaa pitävänsä enemmän saman tilan jakavien tyttöjen balettitunneista ja kuolleen äitinsä kehotuksen mukaan on rohkeasti oma itsenä ja tekee tahtonsa mukaan. Baletin opettajan kannustamana hän tähtää kuninkaallisen baletin pääsykokeisiin vaikka isä vastustaakin ideaa.

Kategoriat
Elokuva-arviot

Paris is burning (Jennie Livingston, 1990)

Paris is burning on dokumenttielokuva New Yorkin drag alakulttuurista 80-luvun lopussa. Se kertoo ”taloista” (houses) jotka järjestävät ”juhlia” (balls). ”Juhlien” ideana on tarjota artisteille mahdollisuus esiintyä (”walk”) sellaisena kuin haluaa. Drag on tässä ymmärrettävä hyvin laveasti ja alkuun dokumentissa onkin epätodellinen ja sekava tunnelma. 80-90-luvun taitteen muoti ei helpota tilannetta yhtään – odotan kauhulla sen paluuta! Dokumentissa esiintyy lukematon joukko drag taitelijoita, jotka ovat homoseksuaaleja, transvestiitteja tai transsukupuolisia – jotkut useampaakin yhtä aikaa. Siveään ja sivisteltyyn nykydragiin verrattuna kuvattu show on paljon henkilökohtaisempaa ja monimuotoisempaa. Paris is burning on varsin erikoinen katselukokemus. Kouluarvosana 7.

Lisää dokumentista IMDB:stä.

Kategoriat
Elokuva-arviot

Sordid Lives (Del Shores, 2000)

Peggy Williamson on kuollut. Lopun aikoina hän aiheutti pahennusta teksasilaisessa pikku kaupungissa estottomalla käytöksellään ja kuoli lopulta kompastuttuaan yöllä pimeässä motellihuoneessa ukkomiehen lattialle jättämiin puujalkoihin ja lyötyään päänsä. Vainajan sisar, tyttäret, poika, tyttären poika ja ystävät surevat Peggyä ja selvittelevät olosuhteiden vuoksi paljastunutta syrjähyppyä. Keskeisissä osissa ovat homo tyttären poika (Kirk Geiger) joka on karistanut kaupungin tomut jaloistaan ja poika (Leslie Jordan), joka on nuorena suljettu mielisairaalaan koska hän on homo ja pukeutuu naisten vaatteisiin.

Kategoriat
Elokuva-arviot

Rent (Chris Columbus, 2005)

Mark (Anthony Rapp), Roger (Adam Pascal), Mimi (Rosario Dawson), Tom (Jesse L. Martin), Angel (Wilson Jermaine Heredia), Maureen (Idina Menzel), Joanne (Tracie Thoms) ja Benjamin (Taye Diggs) ovat ystäviä enemmän ja vähemmän hyväntahtoisissa väleissä toisiinsa. Suurin osa porukasta on lähes asunnotonta, köyhää ja tai hiv-positiivista. Polttava kysymys on miten maksetaan vuokra ja pidetään katto – vaikkakin kylmä sellainen – pään päällä kun yksi kavereista ajaa kaavamuutosta ja uudisrakentamista alueelle. Vuodessa ehtii tapahtua paljon, eivätkä kaikki näe sitä loppuun.

Kategoriat
Elokuva-arviot

Kinky boots (Julian Jarrold, 2005)

Charlie Price (Joel Edgerton) perii isältään suvun ikiaikaisen kenkätehtaan. Pian Charlielle paljastuu, että kenkätehdas on turmion partaalla. Sattuma saa Charlien kompuroimaan Lolan (Chiwetel Ejiofor) polulle ja uskomaton ratkaisu valkenee Charlielle. Lola ei ole aivan särmätön tapaus mutta hänestä tulee Pricen kenkätehtaan pelastusmalliston pääsuunnittelija. Tehtaan pelastuspuuhissa Charlielta menee henkilökohtainenkin elämä sekaisin, mutta kenkätehdas tarjoaa pelastusta Charliellekin Laurenin (Sarah-Jane Potts) muodossa.