Kategoriat
Elokuva-arviot

Eyes wide open (Haim Tabakman, 2009)

Perheellinen Aaron Fleischman (Zohar Strauss) ottaa suojiinsa maalta Jerusalemiin paennutta rakastajaansa etsivän Ezrin (Ran Danker). Hän opettaa tälle lihakaupan tehtävät ja majoittaa tämän isältään perimänsä liikkeen yläkertaan. Yhdessä miehet osallistuvat Yeshiva-opetukseen ja Aaron kutsuu Ezrin kotiinsa aterialle. Aaron kokee heräämisen kun suhde Ezriin muuttuu intohimoisen seksuaaliseksi. Yhteisö ympärillä on kuitenkin täynnä kyttääjiä ja uskonnollisia lynkkauspartioita jotka pitävät ihmiset ortodoksijuutalaisuuden ikeessä.

Kategoriat
Elokuva-arviot

Mary Lou (”Tamid oto chalom”, Eytan Fox, 2009)

Meirin (Amit Moris / Ido Rosenberg) äiti kävelee ulos kesken Meirin syntymäpäivien eikä palaa. Meirin isä (Shmuel Vilozni) kokee häpeää ja on neuvoton poikansa pakkomielteisen äidin etsinnän kanssa. Vain Shuli (Dana Frider) kuuntelee Meirin uskomattomia tarinoita ja heistä tulee parhaat ystävät kunnes komea Gabriel (Alon Levi) kävelee kuvioihin ja molemmat ihastuvat häneen. Valmistujaisten katastrofaaliseksi kääntyneen teinimustasukkaisuusdraaman jälkeen Meir lähtee saman tien Tel Aviviin etsimään äitiään ja törmää seurueeseen drag-taiteilijoita jotka adoptoivat hänet omakseen. Menneisyys ei kuitenkaan päästä Meiriä otteestaan vaan sotkee hänen elämäänsä edelleen.

Kategoriat
Elokuva-arviot

Antarctica (Yair Hochner 2008)

Antarctica alkaa kuvauksella Boazin (Ofer Regirer) naiskenteluista joissa vilahtavat elokuvan miehet. Boaz sinänsä ei nouse elokuvassa keskiöön. Pääosaan nostetaan Omer (Tomer Ilan), joka täyttää pian 30 ja on elokuvan esittämän homomiehen stereotyypin mittapuulla munkki. Jostain keskinäisten tapailujen joukosta pintaan pulpahtaa Ronen (Guy Zoaretz) ja miehet tietävät molemmat tahollaan, että tämä on SE oikea. Sivuosissa häärää Omerin sisko (Lucy Dubinchik) oman vaikean suhteensa kanssa esimieheensä, Michaliin (Liat Ekta), ja joukko täysin hulluja ufokaappauksen ”uhreja”, joista Ronen tekee juttua.

Kategoriat
Elokuva-arviot

The Bubble (Eytan Fox, 2006)

Noam (Ohad Knoller) suorittaa asepalvelustaan Israelin armeijassa palvellen tarkastuspisteellä kun palestiinalaisnainen synnyttää lapsen kuolleena jonottaessaan läpipääsyä. Noamia auttaa tilanteessa tulkkina satunnainen ohikulkija Ashraf (Joe Sweid). Noam yllättyy todella kun Ashraf ilmestyy myöhemmin hänen ja hänen kämppäkaveriensa Lulun (Daniella Wircer) ja Yalin (Alon Freidmann) ovelle. Boheemi kolmikko ovat kuitenkin kaikki hakupäällä ja Noamille ja Ashrafille muodostuu suhde. Suhdetta varjostavat monet asiat, joista alueen epävakaus ja sen poliittiset kantamat heidän henkilökohtaisiin elämiinsä eivät ole vähäisimpiä. Siinä missä homoseksuaalisuus ei ole Tel Avivissa iso ongelma, se on sitä Länsirannalla, missä Ashraf asuu, eikä yksikään päähenkilöistä taida olla ulkona kaapista.

Kategoriat
Elokuva-arviot

Yossi and Jagger (Eytan Fox, 2002)

Yossi (Ohad Knoller) johtaa kompaniaa sotilaita lähellä Libanonin rajaa oikeana kätenään ja salaisena rakastettunaan muiden Jaggeriksi kutsuma Lior (Yehuda Levi). Miesten suhde on salaisuus, mutta taistelutoverit ympärillä ovat huomanneet tilanteen vaikka eivät siitä puhu. Viimehetkellä pieleen menevä öinen väijytys tekee kuitenkin lopun Jaggerista ja hänen mukanaan rakkaudesta.

Kategoriat
Elokuva-arviot

Walk on Water (Eytan Fox, 2004)

Eyal (Lior Ashkenazi) tappaa ihmisiä työkseen Israelin salaiselle palvelulle. Eyalin vaimo tappaa itsensä tämän ollessa tehtävällä ja Eyal ajautuu kuukaudeksi sivuun tehtävistään. Eyalin esimies, hänen isänsä, pistää pojan tekeytymään turistioppaaksi Israeliin saapuvalle natsirikollisen jälkeläiselle jotta pojan isän olinpaikka selviäisi. Eyal tutustuukin Piaan (Caroline Peters) ja Axelin (Knut Berger) ja päätyy tehtävälle Saksaan tappamaan Alfred Himmelmania (Ernest Lenart).

Kategoriat
Viikkosavon keskiviikkokolumnit 2007

Pohjolan lintukodosta

Vilkaisu kansainväliseen uutisvirtaan asettaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ongelmat Suomessa mittasuhteisiin. Jo lähimpiä naapureitamme tarkasteltaessa, syntyy selvä kontrasti maiden välille. Ruotsin kirkko suunnittelee vihkikaavaa mies- ja naispareille ja adoptiolainsäädäntö on useimmissa Pohjoismaissa edistyneempää kuin Suomessa. Baltian maista Viro lienee edistynein ja Tallinnan Pride-tapahtumaa onkin juhlittu jo lientyvässä ilmapiirissä. Moskovan Priden järjestäjät ovat sensijaan viranomaisten hampaissa ja Venäjän ortodoksinen kirkko yrittää ajaa kouluihin kieltoa homoseksuaalisuuden positiivisesta esittämisestä.