Kategoriat
Elokuva-arviot

The Bubble (Eytan Fox, 2006)

Noam (Ohad Knoller) suorittaa asepalvelustaan Israelin armeijassa palvellen tarkastuspisteellä kun palestiinalaisnainen synnyttää lapsen kuolleena jonottaessaan läpipääsyä. Noamia auttaa tilanteessa tulkkina satunnainen ohikulkija Ashraf (Joe Sweid). Noam yllättyy todella kun Ashraf ilmestyy myöhemmin hänen ja hänen kämppäkaveriensa Lulun (Daniella Wircer) ja Yalin (Alon Freidmann) ovelle. Boheemi kolmikko ovat kuitenkin kaikki hakupäällä ja Noamille ja Ashrafille muodostuu suhde. Suhdetta varjostavat monet asiat, joista alueen epävakaus ja sen poliittiset kantamat heidän henkilökohtaisiin elämiinsä eivät ole vähäisimpiä. Siinä missä homoseksuaalisuus ei ole Tel Avivissa iso ongelma, se on sitä Länsirannalla, missä Ashraf asuu, eikä yksikään päähenkilöistä taida olla ulkona kaapista.

The Bubble on kolmas näkemäni Eytan Foxin elokuva, olen aiemmin arvioinut Walk on waterin ja Yossi ja Jaggerin. The Bubble on edellisiä syvemmin kiinni Lähi-idän kriisissä, sen ollessa aivan keskiössä elokuvassa, mutta se sisältää myös eniten homoeroottisia rakastelukohtauksia. Koko Noamin ja Ashrafin suhteen monisäikeistä ongelmallisuutta käsitellään vahvasti, mutta samalla elokuvassa pidetään mukana monista kevyemmistä homoleffoista tuttu ystävyyden ja sen oikean etsimisen teema. Elokuva taipuu traagiseen loppuunsa hyvin jyrkästi ja ainakin minä jäin ihmettelemään Ashrafille käsikirjoitettua ratkaisua. En voi olla ajattelematta, että joko minä en ymmärrä tarpeeksi Lähi-idän kriisin taustoja tai sitten käsikirjoitus on tullut filmatisoitavaksi loppuun hiomattomana.

Näyttelijäkaartissa on useita edellä mainituista elokuvista tuttuja kasvoja. The Bubble tekee myös hienon viittauksen Sean Mathiasin erittäin järeään keskitysleirielokuvaan ”Bent”. Kolmannella erittäin hienolla elokuvalla Eytan Fox lunastaa paikkansa Ferzan Ozpetekin rinnalla suosikkieni joukossa. On todella sääli, että The Bubblea ei ole ilmeisesti koskaan nähty Suomessa sen paremmin festareilla, televisiossa kuin elokuvateattereissakaan ja koska Elonetistä ei löydy tarkastustietoja, sitä ei liene tuoto myöskään DVD-levitykseen. Kouluarvosana 9.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *