Kategoriat
Elokuva-arviot

Bent (Sean Mathias, 1997)

Max (Clive Owen) elää Rudyn (Brian Webber) kanssa Berliinin raunioissa dekadenttiä homojen alakulttuuria kunnes sekaantuminen Stormtrooperiin (Jude Law) ajaa miehet natseja pakosalle. Pakomatka päättyy Dachaun keskitysleirille vievään junaan eikä Rudy kestä perille asti. Leirillä Max muodostaa ystävyyssuhteen Horstiin (Lothraine Bluteau). Keskellä leirin helvettiä miehet muodostavat uskomattoman kiintymyssuhteen.

Valitsin leffan katsottavaksi aivan vääränä iltana aivan väärällä mielialalla. Elokuvan ensimmäiset 10 minuuttia kuvaavat romanttisesti Berliinin toista maailman sotaa edeltänyttä dekadenttiä alakulttuuria. Alussa on miellyttävää eroottista latausta.

Kuvauksen kauneus päättyy jyrkästi kun Stormtrooperilta viilletään kurkku auki. Kuvaus Rudyn kidutuksesta junassa Maxin kuunnellessa ja pakotettuna osallistumaan kertoo katsojalle että luvassa ei ole hyvänmielen leffakokemus. Elokuvan hienot värikylläiset ja taiteelliset kuvan rajaukset muodostavat emmeettisen kontrastin niiden kuvaamille kohtauksille.

Elokuvan ensimmäistä 10 minuuttia seuraavat puoli tuntia saavat voimaan pahoin, mutta Maxin ja Horstin suhteen muodostumisen ja kehittymisen seuraaminen luo herkän toivon kipinän mielettömän pahuuden keskelle. Katsoja on kuitenkin jännittyneen pelokas siitä tietoisuudesta että tämä ei voi jatkua. Odotuksen kohteeksi jää vain miten kammottavalla tavalla kaunis suhde tapetaan.

Maxin eloonjäämistaisteluun kuuluvan itsensä kieltämisen seuraaminen ja sen päätös herättävät paljon ajatuksia. Bent on monella tapaa aivan loistava elokuva. Kouluarvosana 10.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *