Kategoriat
Elokuva-arviot

Sata parasta homoleffaa?

AfterElton.com -sivusto julkaisi tällä viikolla laajennetun listansa parhaista homoleffoista kautta aikojen. Olen osan näillä sivuillani arvioimistani elokuvista löytänyt juuri heidän aiemman 50 parhaan homoelokuvan listansa kautta. Lista on nyt laajennettu sataan ja dokkarit on erotettu omaksi sarjakseen. AfterEltonin toimitus kyseli muutama viikko sitten nettiyleisöltä esityksiä listalle ja minäkin oman top kymppini heille lähetin.

Saatesanoissaan listan julkaisemiseen toimittajat ihmettelevät listan voimakasta muutosta edelliseen ja Brokeback Mountainin tippumista ykköstilalta. Ajan tapaan listasta halutaan kommentteja ja se on keskustelua herättänytkin. Listaa selatessani yllätyin useamman kerran mutta kun yritin miettiä omaa satastani en päässyt puusta pitkälle. Vaikka 2/3 listan elokuvista olen nähnytkin, se jättää kolmanneksen vielä katsottavaksi.

Listalla on sellaisia ajankoettelemia klassikoita kuten Cabaret, Rocky Horror Picture Show ja Victor Victoria, mutta se on hyvin voimakkaasti painottunut 2000-luvun elokuvaan. On syytä muistaa, että homoleffaa on oikeastaan tehty vasta kolme vuosikymmentä, joten paljon 90-lukua vanhempaa kamaa ei juuri ole olemassa. Listalle 70- ja 80-luvun elokuvia on noussut 12. Romanttiset komediat ja komediat yleensä ovat selvästi yliedustettuina ja listaa vaivaa amerikkalaisuus. Vajaa viidennes elokuvista on Amerikan mantereen ulkopuolelta. Pohjoismaisista elokuvista listalle on yltänyt vain yksi: Patrik 1.5. Listalla on myös koko joukko elokuvia jotka eivät ajan hammasta ole kestäneet, esimerkiksi Parting Glances ja Love! Valour! Compassion!

Huutavia vääryyksiä listalla on kahdenlaisia: hyviä elokuvia aivan liian matalalla – tai puuttuen kokonaan – ja aivan kamalia elokuvia listattuna aivan liian korkealle. Henkilökohtaisesti pidän Shelteristä paljon ja se kuuluu mielestäni top kymppiin, mutta ykkössija kuuluisi ehdottomasti joko sijalle 63 (!) rankatulle Bentille tai kokonaan listalta puuttuvalle The Laramie Projectille. Myös Frankensteinin isä on listattu säädyttömän alas. Niitä toisenlaisia kammottavia vääryyksiä listalla ovat mm. Another Gay Movie, I love you Phillip Morris, Eating Out jatko-osineen ja Ollako vai eikö olla. Hiukan ihmettelyä herätti myös Angels in American listaaminen elokuvien joukossa vaikka se on televisiosarjaksi tehty. Listan puutteet ovat sen surma. Siltä puuttuvat mm. sellaiset erinomaiset elokuvat kuin Urbania, Walk on water, Le Fate Ignoranti, Lilies ja Vapautunut mies.

Dokkarien lista on vain 25 mittainen ja sille on noussut mm. drag historiaa käsittelevä Paris is burning. Katsottavien listalle poimin sieltä Paragraph 175 ja For the Bible Tells Me So. Minun ei kai pitäisi olla yllättynyt sen puutteesta, mutta listalta ei löydy Ilppo Pohjolan Daddy and the Muscle Academy Tom of Finland -dokumenttia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *