Kategoriat
Elokuva-arviot

The String (Mehdi Ben Attia, 2009)

Malik (Antonin Stahly-Vishwanadan) palaa Tunisiaan äitinsä (Claudia Cardinale) luokse. Malikin isän kuoltua äiti asuu yksin suurta taloa vain Wafa-piian (Rihab Mejri) ja jokapaikanhöylä Bilalin (Salim Kechiouche) avustamina. Paluu Tunisiaan on vaikea liberaalissa Ranskassa eletyn ajan jälkeen homoseksuaaliselle Malikille ja lapsuudesta asti mukana kulkeneet mielenterveysongelmat nostavat heti päätään. Malikin lähin työkaveri Siryne (Ramla Ayari) tarjoaa kuitenkin vertaistukea ja Malik iskee silmänsä Bilaliin.

The String, alkuperäiseltä nimeltään Le fil kertoo viehättävän tarinan siitä miten eräänlainen sateenkaariperhe muodostuu sille mahdolliseen sosiaaliseen lokeroon nyky-Tunisiassa. Elokuvan teemat ovat hyvin monisyisiä ja avaavat harvoin esitettyjä näkökulmia tilanteeseen Pohjois-Afrikassa. Asioiden esittäminen juuri niin monitahoisina kuin ne ovat valtavirtaelokuvalle tyypillisen yksiulotteisuuteen johtavan latistamisen sijaan on ilahduttavaa vaihtelua. Ilmeisesti elokuva on jossain määrin omaelämänkerrallinen pääosan esittäjälle.

Huvittava yksityiskohta elokuvassa on toistuva Patty Pravon ”La Bambola” -kappale vuodelta 1968. Se on suomalaisille hyvinkin tuttu samalta vuodelta peräisin olevana Juha Vainion sanoituksena Fredille kappaleeksi Pieni nukke. Minun aika vaikea kuitenkin kuvitella kappaletta soitettavan vielä nykyään radiokanavilla viikoittain muualla kuin Suomessa ja Italiassa.

The Stringiä ei valitettavasti ole esitetty Suomessa – sitä ei löydy ollenkaan Elonet-palvelusta – mutta toivoisin todella näin tapahtuvan, sillä se on aivan erinomainen elokuva. Homoleffaksi se käsittelee paljon laajempia kulttuurisia teemoja vahvasti ja tilaisuuden tullen se kannattaa katsoa. Kouluarvosana 9.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *