Kategoriat
Elokuva-arviot

The Lost Language of the Cranes (Nigel Finch, 1991)

Philip (Angus Macfadyen) ja Elliot (Corey Parker) käyvät sängyssä seuraavan keskustelun:

– I’m thinking of telling my parents… …about us. Which means of course telling them about me. … Feel it’s a good idea?
– I don’t really know your parents.
– [I don’t think] its gonna be a big shock for them.
– No?
– It’s not just about just telling them and then shutting up and never talking about it again. … I feel I should let them know what it is like having my life, having you.
– The fact is that no matter how well you explain your mother that you like taking it up the bum she’s not going to be happy about it. … I’m not saying you shouldn’t tell, I’m just suggesting that you think about it very carefully.

Philip hakee tukea myös Elliotin isien tapaamisesta, mikä suututtaa Elliotin ja ajaa miehet lopulta eroon. Samaan aikaan Philipin isä (Brian Cox) käy salaa homoelokuvateatterissa ja elää kaksoiselämää. Niinpä Philipin ulostulo pistää liikkeelle myös prosessin hänen vanhempiensa suhteessa.

The Lost Language of the Cranes perustuu David Leavittin samannimiseen romaaniin ja sen on televisiota varten elokuvaksi käsikirjoittanut Sean Mathias. Kyse on ulostuloelokuvasta 80-luvun lopun tyyliin; Leavittin kirja ilmestyi 1986. Tällä kertaa juonta tekee mielenkiintoiseksi isän ja pojan ulostulon mahdollisuus toisistaan tietämättä ja äidin/vaimon asema muodostuu keskeiseksi reagoijaksi.

Yllä olevaan lainaukseen sisältyy helmi ulostulijan äitiinsä kohdistamista odotuksista ja niiden mahdollisuuksista toteutua. Ulostulo pohdintojen kuvaus onkin Brittityyliin hitaampaa ja vakavampaa kuin amerikkalaisessa tai eurooppalaisessa elokuvassa. Kovin syvälle näissä pohdinnoissa ei mennä vaan asiaa käsitellään paljolti tunteiden näyttelemisen kautta.

En aivan päässyt sisälle elokuvaan sisällytetyistä viittauksista laiminlyötyjen lasten kehittämistä kielistä, mutta ne aivan ilmeisesti ovat antaneet nimenkin kirjalle. Ehkä niillä haettiin yhtymäkohtia puhumattoman ja vaietun kokemuksen sanoittamiseen piilossa – teema joka ei ole kestänyt kahta vuosikymmentä kovin hyvin.

The Lost Language of the Cranes kannattaa katsoa jos se televisiosta sattuisi tulemaan. Kouluarvosana 7.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *