Kategoriat
Elokuva-arviot

And the Band Played On (Roger Spottiswoode, 1993)

1970-luvun viimeisinä vuosina sattuu ympäri maailmaa tapauksia, joissa terveenä pidetty aikuinen kuolee nopeasti opportunistiseen infektioon. Toukokuussa 1981 ilmiö kiinnittää Yhdysvalloissa CDC:n (Centers for Disease Control) Mary Guinanin (Glenne Headly) huomion kun Los Angelesin homomiehiä alkaa kuolla tällä tavalla. Jim Curran (Saul Rubinek) kokoaan tiimin johon kuuluvat jo mainittujen lisäksi Dale Lawrence (Christian Clemenson), Harold Jaffe (Charles Martin Smith), William W. Darrow (Richard Masur) ja ulkoa kutsuttuna asiantuntijana Don Francis (Matthew Modine). Tiimi alkaa selvittää tapauksia nolla budjetilla juuri virassa aloittavan reaganilaisen hallinnon alaisena, joka haluaa vaieta kuoliaaksi epidemian. Hidas ja moninainen työ kerryttää hitaasti tietoa ja todisteita taudin olemassa olosta samalla kun tautitapaukset ja kuolemat lisääntyvät suurinpiirtein samaa tahtia. Yhdysvaltain suurkaupunkien homoyhteisöissä kukoistaa vapaa seksi ja poliittisella rintamalla taistellaan yhtäläisistä oikeuksista. Lisääntyvät kuolemat herättävät huomiota ja pelkoa yhteisöissä, mutta aiheuttavat samalla riitoja siitä miten epidemiaan pitäisi reagoida. Ongelmaa ei auta se ettei kukaan tiedä mikä taudin aiheuttaa ja miten se tarttuu – parannuksesta puhumattakaan. Vuosikymmenen puoliväliin mennessä ranskalaisen Pasteur Instituutin tutkijat ovat selvittäneet että tässä vaiheessa jo AIDSiksi nimetyn taudin aiheuttaa retrovirus joka on sukua aiemmin tunnetuille viruksille. Yhdysvalloissa Robert Gallo anastaa kunnian viruksen tunnistamisesta, kuvaamisesta ja patentoi veritestin.

And the Band Played On on kuvaus turhauttavasta ja puritaanisen Reaganin hallinnon vaientamasta yrityksestä herättää ihmisten huomio uutta tuntematonta epidemiaa kohtaan. Se on tarina AIDSin esiin nousemisesta ja hi-viruksen tunnistamisesta. Se kuvaa myös villin homoyhteisön riitaisesta hitsautumisesta taisteluun kuolettavan vihollisen edessä. And the Band Played On kuvaa myös omistautuneita, intohimoisia, pelokkaita, rohkeita, vihaisia ja kuolevia ihmisiä joiden elämään AIDS iskee yllättäen.

Elokuva on televisioon tuotettu eikä siihen ollut IMDB:n mukaan helppo saada tähtiä. Pahan karman lumouksen rikkoi ensimmäisenä Richard Gere, joka otti vastaan pienen roolin koreografina joka sortuu taudin tiellä ensimmäisten joukossa. Sittemmin mukaan lähti koko joukko suuria tähtiä, mm. Phil Collins, Steve Martin ja Alan Alda.

And the Band Played On ei imartele moniakaan tahoja, Robert Gallo, presidentti Reagan ja Jim Curran saavat tuhdin annoksen kritiikkiä. Myös Bill Kraus (Ian McKellen), sanfranciscolainen homopoliitikko, joka teki merkittävää työtä liittovaltion rahoituksen saamiseksi tutkimukselle saa osakseen myös kritiikkiä valinnoistaan. Oikeastaan vain päähenkilön, Don Francis, saa osakseen puhtaan positiivista huomiota.

And the Band Played On mainio oppitunti hiv:n ja AIDSin varhaisesta historiasta ja kannattaa sellaisena ilman muuta katsoa. Se on rakennettu paitsi kriittiseksi kuvaukseksi tapahtumista, myös koskettavaksi tarinaksi ihmiskohtaloista. Valitettavasti elokuvaa ei ole Elonet-palvelun mukaan koskaan esitetty Suomen televisiossa. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *