Kategoriat
Elokuva-arviot

Prick up your ears (Stephen Frears, 1987)

Joe Orton (1933-1967) oli brittiläinen näytelmäkirjailija joka tuli tunnetuksi julkeista mustista komedioistaan. Prick up your ears on hänen elämänkertansa elokuvana. Tarinaa kehystää tarina John Lahrista (Wallace Shawn) tekemässä taustatutkimusta elämänkertaa varten. Ortonia elokuvassa näyttelee Gary Oldman ja hänen rakastajaansa, Kenneth Halliwellia Alfred Molina. Kolmatta keskeistä pääosaa, Ortonin agenttina toiminutta Peggy Ramsaytä, esittää Vanessa Redgrave.

Ortonin tarina kerrotaan takaumana nuoruudesta ja Halliwellin kohtaamisesta näyttelijäkoulussa alkaen. Tarinassa esiintyvät homojen pömpelikulttuurin suorasukaiset kuvaukset saattavat säväyttää pidättyvämpää katsojaa. Halliwellin kasvava katkeruus ja häilyvä mielenterveys tulevat myös hyvin esille. Tarina on siis kuin Ortonin näytelmät.: julkea, hauska ja traaginen. Minua jäi kuitenkin mietityttämään, miten merkittävä rooli Peggy Ramsayn näkemyksillä ja halulla esittää oma roolinsa tietynlaisena on ollut tarinan painotusten ja sävyn antajana.

Homoleffana Prick up your ears kuvaa vähemmän kuvattua ja tuoreempaa ajanjaksoa homoseksuaalisuuden historiassa ja on siksi mielenkiintoinen. Eletään kriminalisoinnin viimeisiä vuosikymmeniä Euroopassa ja alakulttuuri kukoistaa pelon varjosta huolimatta. Hiv:stä ei tiedetä vielä mitään ja pömpelikulttuurissa vapaa seksi on estotonta. Ortonin ja Halliwellin tarinan voi nähdä monin tavoin ja se kannattaakin mieluummin katsoa seurassa. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *