Olin vuoden 2015 lopussa ihan lukossa lukemisen kanssa: en ollut kuukausiin lukenut mitään ja yritykset olivat olleet jankkaavia ja turhauttuvia. En koko vuonna lukenut yhtään romaania. Olin kuluttanut loppuun ilmeiset lukupolut: suuri luotettuni, Terry Pratchett, oli kuollut ja uusien Kiekkomaailma-kirjojen julkaisu loppunut. Päädyin pyytämään Kuopion kaupungin kirjaston lukuvinkkipalvelusta vinkkejä fantasia ja scifi-kirjallisuudesta. Olin hämmästänyt kun sain vastukseksi 28 kirjailijan (ja teoksen tai sarjan) listan. Todettuani etteivät Mytago- ja Avalon-sarjat ole minua varten päädyin lukemaan Robert Jordanin Uusi kevät -kirjaa. Nyt, 28 kirjaa myöhemmin, kesken on Ajan pyörän viimeinen osa, A Memory of Light. Pystyn edelleen nauttimaan kirjoista!
Avainsana: fantasia
Timothy (Tanner Cohen) potee sitä tavallista homonuoren yksinäisyyttä ja yksipuolista ihastusta keskellä koulun homofobista poikajengiä. Hän on ihastunut rugby joukkueen tähteen, Jonathoniin (Nathaniel David Becker), jolla valitettavasti on tyttöystävä. Koulun ulkopuolella Timothyn lohtuna ovat punk-tyttö Frankie (Zelda Williams) ja hänen ei-ihan-poikaystävänsä Max (Ricky Goldman). Ms Thebbit (Wendy Robie) houkuttelee Timothyn Puckiksi lukuvuoden päättäjäisnäytelmään ja maagiset keinot muuttaa maailmaa avautuvat Timothylle.
Tiffany Särkynen (Aching) tekee parhaansa, mutta maa aaltojen alla ei ole nähnyt noitia ennen ja ennakkoluulot ovat syvässä. Kun silmätön ja haiseva haamu alkaa näyttäytyä Tiffanylle toistuvasti ja ihmiset muuttuvat suorastaan vihamielisiksi ja pahantahtoisiksi, jotain on pahemmin pielessä kuin vain ajattelemattomuudesta. Matka Ankh-Morporkiin kertomaan nuorella herttualle hänen isänsä poismenosta tutustuttaa Tiffanyn kaupungin noitiin ja legendaariseen naisvelhoon ja vyyhti alkaa aueta.
Terry Pratchett: Valtio (Nation)
Mau suorittaa heimonsa aikuistumisriittiä jossain päin Tyyntävaltamerta sijaitsevalla koralliriuttasaarella kun valtava hyökyaalto pyyhkäisee hänen ylitseen. Palatessaan kotisaarelleen hän löytää vain ruumiita: ei asumuksia, ei jumalia, ei mitään. Koko Valtio on pyyhkäisty olemattomiin, mutta aalto on tuonu mukanaan kummitustytön (Daphne/Ermintrude) ja laivan. Pikku hiljaa eloonjääneitä alkaa saapua kanooteilla ja Valtio alkaa muodostua uudelleen, mutta se ei ole entisensä.
Virginia Lewis (Kimberly Williams-Paisley) on vakuuttunut, että hän on vain tavallinen ihminen eikä hänelle koskaan tapahdu mitään erikoista. Hän asuu isänsä (John Larroquette) kanssa New Yorkin Central Parkin laidalla vain siitä riemusta että hänen isänsä raataa vuorotta talon isännöitsijänä. Virginian äiti on häipynyt tytön ollessa pieni. Matkalla töihin ravintolaan Virginia törmää pyörällään kultaiseennoutajaan, joka osoittautuu yllättäen kirjoitustaitoiseksi. Ravintolaan ilmestyy saman iltana miesasiakas, jonka jutut tulevat ulos hyvin rasvaiseen tyyliin, mutta tihkuvatkin verta hyvin susimaiseen tapaan. Samaan aikaan Virginian isä joutuu hyvin rumien ja vahvojen öykkäreiden kovistelemaksi. Kaikki nämä tapahtumat liittyvät yhteen ja pakomatka vie Virginian ja isän yhdeksään valtakuntaan jossa sadut tulevat todeksi.
Neil (Joseph Gordon-Levitt) ja Brian (Brady Corbet) ovat kahdeksanvuotiaina samassa baseball-nappulaliigajoukkueessa, joskin Brianin ura lajin parissa jää lyhyeksi kun hän ensimmäisen pelin jälkeen löytyy kellarikomerosta nenäverillä ilman muistikuvaa miten hän sinne päätyi. Neilistä sen sijaan tulee valmentajan suosikki. Vuosia myöhemmin Brian on kokenut lukuisia muistikatkoja, nenäverenvuotoja ja pyörtymisiä ja uskoo niiden olevan ufosieppausten seurausta. Neil huoraa miehiä ensin kotikylässään Kansasissa ja sitten New Yorkissa.
Terry Pratchett: Night Watch
Komentaja Sam Vimes joutuu tavanomaisen maagisen onnettomuuden johdosta ajassa taaksepäin aikaan, jolloin Ankh-Morporkia hallitsee ei-niin-valistunut diktaattori, hän itse on juuri liittynyt vartiostoon ja sittemmin hallitsijaksi kohoava Vetinari opiskelee salamurhaajien killassa. Tarpeetonta varmaan sanoa, että historia munkeilla (Thief of Time) on intressi seurata tapahtumia tiiviisti. Aika on synkkä ja Kaapelikadun erikoisjoukot (Cablestreet particulars) herättävä kauhua kaupunkilaisissa, mutta murhaaja, joka Vimesin kanssa palasi ajassa taaksepäin on ehkä pelottavinta kaikesta. Vimes ottaa Pseudopolista saapuneen kersantin roolin ja päättää oikoa muutamia vääryyksiä hiukan.
Christopher Moore: A Dirty Job
Charlie Asher on käytetyn tavaran kauppias, joka saa tyttären ja menettää vaimonsa samana päivänä. Charlie näkee pitkän mustan miehen mintunvihreässä puvussa vaimonsa vuoteen äärellä juuri tämän kuollessa ja vaimon suosikki-CD katoaa samalla. Muistotilaisuuden aikana Charlie huomaa joidenkin pienten esineiden loistavan purppuran punaisina, mutta kukaan muu ei tunnu kiinnittävän siihen huomiota. Ja sitten Charlielle täysin tuntematon mies kuolee bussin alle kun tämä yrittää jututtaa miestä purppurana hehkuvasta sontikasta. Pikku-Sophielle ostetut kultakalat ja hamsteritkin ovat kovin lyhytikäisiä ja viimeistään siinä vaiheessa kun Sophie osoittaa kissanpoikaa nurmikolla ja se kuolee siihen paikkaan Charlielle kirkastuu, että kyse ei taidakaan olla mielenterveysongelmasta…
Vanha jengi on koolla taas: Theo Crowe, Molly Mincon, Mavis Sand, Valerie Riordan, Gabe Fenton Skinnerin ja rottien kanssa sekä vierailevana tähtenä Tucker Case hedelmälepakko Roberto kaverinaan. Pine Cove valmistautuu jouluun ja lomakausi saa muutoinkin mielenterveydeltään hauraan yhteisön jäsenet hiukan pois tolaltaan. Soppa sakenee kun Gospel according to Biffistä tuttu enkeli Raziel saa tehtäväkseen täyttää lapsen toiveen ja toteuttaa jouluihmeen. Tarkoituksenaan herättää henkiin joulupukki Raziel herättää henkiin koko Pine Coven haustausmaan ja sinkkujen joulubileet saavat yllättävän käänteen kun nälkäinen zombie-armeija tulee kuokkimaan…
Tolkienia totta kai!
”Montas kertaa olet lukenut Taru sormusten herrasta”, kysyi kaveri haastavasti.
Piti hetki miettiä vastausta ennen kuin sanoin: ”Kolmesti…”
”HAH! Minäpä oon lukenu sen neljästi”, ilkkuu kaveri ennen kuin saan lauseen loppuun.
”…suomeksi ja yhtä monta kertaa englanniksi”, lopetan lauseeni.