Kategoriat
Elokuva-arviot

Vain rakkaudesta (Making love, Arthur Hiller, 1982)

Zackin (Michael Ontkean) ja Clairen (Kate Jackson) onnellinen avioliitto näyttää täydentyvän kun täydellinen koti löytyy ja Claire haluaa vihdoin lapsen. Zack ajelee kuitenkin öisin homokapakoiden ja miesten kruisailupaikkojen lähettyvillä peläten ja haluten. Tavatessaan Bartin (Harry Hamlin) Zack lähtee tämän kanssa lounaalle, sitten treffeille ja päätyy lopulta sänkyyn hänen kanssaan. Suurimmaksi ongelmaksi ei kuitenkaan muodostu Zackin syvä kaappi vaan Bartin halut.

Vain rakkaudesta on elokuva vuodelta 1982. Jotta kaikki tämän merkitykset uppoisivat ”jonneihinkin” kerrataanpa muutamia faktoja ajasta ja vuodesta. Vaikka ensimmäiset hymiöt ja tietokonevirusjulkaistaankin, suuri yleisö näkee vain Commodore 64:n. Yhdysvalloissa valtaa pitää Reagan ja Briteissä Thatcher; Suomessa Manusta tulee pressa ja itä naapurissa Breznev potkaisee tyhjää ja Andropov nousee valtaan. Falklandilla soditaan eikä vuodesta puutu verisiä vallankaappauksia, lento-onnettomuuksia, joukkosurmia eikä pommi-iskuja. Homoseksuaalisuus on meillä dekriminalisoitu jo vuosikymmen aiemmin mutta sairausluokitus on purettu vasta edellisenä vuotena. AIDS-kriisi vasta kytee sillä CDC on herännyt epidemiaan edellisenä vuotena ja eivätkä sen nimitykset ole vakiintuneet. Vuoden aikana populaarikulttuuria järisyttävät Michael Jacksonin Thriller, Rocky III ja Eye of the tiger; E.T. on katsotuin Suomessakin mutta vuosi näki Vain rakkaudesta lisäksi muitakin homoleffoja, esimerkiksi Victor, Victoria ilmestyi.

The Celluloid Closetin mukaan Vain rakkaudesta (Making love) on varhaisin positiivisella tavalla homoseksuaalisuuteen suhtautunut valtavirtaelokuva. Suomessa se nähtiin elokuvateatterissa jo samana vuonna mutta televisiossa sen esittäminen taisi tapahtua paljon myöhemmin. Jos olisin teininä nähnyt tämän, jotain olisi poksahtanut sllä Harry Hamlin oli silloin varsin kuuma LA Laws:ssa.

Aikanaan Vain rakkaudesta on varmasti ollut erityinen homoille mutta tuntematta historiaa Zackin haparointia sanojen kanssa ja Clairen kieltämistä voi helposti pitää melodramaattisena ylireagointina. Vain rakkaudesta toi mieleeni myös aiemmin näkemäni Far from heavenin. Lähtöasetelma on perin sama mutta kuvattava aikakausi huomattavasti aikaisempi. Tässä vaiheessa on jo sentään päästy siitä parannuksen etsinnästä yli.

Katsoin Vain rakkaudesta paljolti juuri siksi että sitä pidetään yhtenä merkkitapauksena homoleffan historiassa. Huono se ei missään tapauksessa ole mutta tarvitsee ehdottomasti taustoituksen noustakseen merkittäväksi. Kouluarvosana 7.

Lisää elokuvasta Wikipediasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *