Kategoriat
Elokuva-arviot

À cause d’un garçon (”You’ll get over it, Fabrice Cazeneuve, 2002)

Vincent (Julien Baumgartner) tapailee 17-vuotiaana salaa hiukan vanhempaa miestä seksin merkeissä, ui lukion joukkueessa ja viettää aikaa ystävänsä (François Comar) ja tyttöystävänsä (Julia Maraval) kanssa. Uusi karheana komea poika (Jérémie Elkaïm) koulussa johtaa viattomaan tapaamisen jonka seurauksena hänet outataan. Kaikki menee tietenkin sekaisin, eniten Vincentin pää.

 Voi elämä, eiks nää tarinat ole historiaa? Mä elin jotenkin sellaisessa suloisessa kuplassa että tällaisia kriisiytyviä ulostuloja ei enää 1990-luvun jälkeen tapahdu sivistyneissä länsimaissa. Omaan lukioikääni tällainen tarina hyvinkin sopisi. Mutta sitten taas toisaalta elokuva on jo 13 vuotta vanha mut mä olen jotenkin jäänyt vuosista 2000-luvun alettua. Elokuvasta sen aikakautta ei ole helppo paikantaa: matkapuhelimia näkyy mutta niin myös lankapuhelimia. Myös tietokoneita on esiintyy mutta Internet ei ole näkyvillä. 

À cause d’un garçon (You’ll get over it) on siis ulostulo- tai outtaamistarina. Suomeksi tekstitettynä sitä ei mistään löydä mutta Youtubeen se näkyy ladatun useita kertoja, myös onnettomalla englanninkielisellä tekstityksellä. Ehkä sen vuoksi minulle ei aivan avautunut se miten Vincent tuli outatuksi. Benjaminin ja Vincentin kohtaamista seuraavat tapahtumat vaikuttavat kovin vähäpätöisiltä.

Silmiinpistäviä piirteitä elokuvassa on useita. Vincentin sisäänpäin kääntyminen kriisin keskellä on raivostuttavaa. Kaikki teinithän ovat itsekeskeisiä kuin hyrrät mutta tämä nuori mies ei todellakaan kerää sympatiapisteitä käyttäytymisellään. Ei sillä että tyttöystäväkokelas olisi yhtään rakastettavampi. Vincentin isoveli (Antoine Michel) kuvataan mulkuksi orangiksi mutta minun sympatiani riittää paremmin hänelle kuin Vincentille koska vanhemmat niin ilmeisesti laiminlyövät Registä. Käsikirjoituksesta puuttuu selitys jo lähdössä vääristyneelle asetelmalle. Mainitsematta ei voi jättää myöskään uintijoukkueen synkkää homofobisuutta jolle koulu ei näytä voivan tai haluavan tehdä yhtään mitään. 

En yhtään ihmettele että À cause d’un garçon (You’ll get over it) on IMDB:n luokituksen mukaan ”televisioelokuva”. Siitä puuttuu paljon noustakseen kunnon draamaksi. Kouluarvosana 7.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *