Kategoriat
Elokuva-arviot

Taivaalliset olennot (Peter Jackson 1994)

Pauline (Melanie Lynskey) on työväenluokan tyttö ankarassa tyttökoulussa Christchurchissä, 1950-luvun Uudessa Seelannissa. Paulinen luokalle tulee uusi tyttö, Juliet (Kate Winslet), jonka kanssa Pauline ystävystyy luokkaerosta huolimatta. Yhdessä Pauline ja Juliet kehittelevät fantasiakuningaskunnan jonka hallitsijasukuun he samastuvat. Samalla ote todellisesta elämästä alkaa karata, ystävyys muuttuu rakkaudeksi ja intohimo pakkomielteeksi. Kun Paulinen ja Julietin vanhemmat alkavat huolestua tilanteesta, asiat karkaavat lopullisesti käsistä.

Taivaalliset olennot, alkuperäiseltä nimeltään Heavenly Creatures, on monella tapaa merkittävä elokuva. Ensinnäkin se perustuu tositapahtumiin ja käsikirjoituksen keskeisenä pohjana toimivat Pauline Parkerin päiväkirjat. Nuo samat päiväkirjat johtivat poliisin nopeasti tyttöjen jäljille kun Paulinen äiti löydettiin kuolleena. Paulinea esittävä Lynskey ei ole saavuttanut paljonkaan mainetta, mutta Julietia esittävälle Kate Winsletille tämä oli ensimmäinen merkittävä elokuvarooli. Ohjaaja Peter Jacksonille elokuva oli myös uran alkupään merkkiteoksia, ensimmäinen oikea elokuva splätterien jälkeen.

Taivaalliset olennot on hyvin taidokas elokuva. Päähenkilöiden irtaantuminen todellisuudeesta ja kietoutuminen toisiinsa kuvataan hienosti. Tyttöjen fantasiamaailman lomittumista todellisuuteen kuvataan savinukennäköisillä hahmoilla ja elokuvaa katsoessa tuleekin mieleen, että tällaiset groteskit ihmisjäljitelmät ovat aikatavalla Peter Jacksonin tavaramerkki. Jos Lars Von Trierin Antichristia pidettiin misogynisenä, Taivaalliset olennot sitä vasta onkin; nyt siihen sekoittuu vielä vivahde homofobiaa. Elokuvassa on piirteitä, jotka tuovat mieleen paitsi Antichristin, myös kauhun tai psykologisen trillerin tyylilajit. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *