Kategoriat
Elokuva-arviot

Perheen piirissä (Ken Olin, 1992)

Carterien perheeseen nainut Tom (David Byron) pääsee vihkimään Allisonia (Lori Loughlin) perheen pimeisiin salaisuuksiin kun Matt (William McNamara) tuo tämän vanhemmilleen näytille. Perheenpää, kapteeni, ravintoloitsija Phil Carter (James Sikking) on tukahduttanut jo aikuistuneet lapset odotuksiinsa. Vaimonsa Lisa (Bibi Besch) on vielä miestäänkin parempi tukahduttamisessa ja perheen ulkokuoren varjelemisessa. Karen (Jayne Brook) häpeää miestään Tomia ja pelkää kuollakseen raskaaksi tulemista koska se ei isän näkemyksen mukaan olisi järkevää Tomin ja Karenin tuloilla. Tim (Jim Carrey) piilottelee isänsä lahjuksia ravintolan kirjanpidossa ja ryyppää. Perheen kultapoju Matt on hylännyt lukiokaverinsa ja rakastettunsa Kylen (Bennett Cale) ja mieluummin kuin tullut ulos vanhemmilleen. Oh what fun this weekends gonna be!

Perheen piirissä (Doing time on Maple drive) on viimeisiä vanhan kaavan mukaan tehtyjä elokuvia joissa homoseksuaalisuus on keskeisessä osassa. Jo seuraavana vuonna ensi-iltansa saanut Philadelphia aloitti uuden sivun homoelokuvan historiassa ja mursi paradigman jossa homoseksuaalisuutta oli käsitelty elokuvassa melakolisesti tragediana ja homo useimmiten tuhoutui luonnonjärjestyksen palauttamiseksi elokuvan loppuhuipennuksessa. Perheen piirissä sisältää jo selviä merkkejä muutoksesta, mutta Mattin tarina nähdään kyyneleisenä tragediana.

Elokuvan juonen kerronta on rakennettu klassisesti Tomin pitempiaikaisena ulkopuolisena tarkkailijana Allisonille esittämien havintojen osoittaessa sormella tärkeitä elementtejä juonessa. Elokuvan musiikista ei jää mitään mieleen ja se on hiukan nuhruinen. 1990-luvun alun vaatteet tuovat hirveitä flashbackejä ajasta jota ei voi unohtaa. Perheen piirissä on tutkielma toimimattomasta perheestä mutta edustaa homoleffana toista aikakautta. Se on nähty Suomessa ainakin kahdesti MTV3:lla 1998 ja -99. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Elonet palvelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *