Kategoriat
Elokuva-arviot

Head On (Ana Kokkinos, 1998)

Ari (Alex Dimitriades) austraaliankreikkalainen, joka taistelee vähemmistökulttuurien ja -identiteettien ristipaineessa. Melbourne pursuaa muukalaisia ja monikulttuurisuus tuottaa kitkaa arkeen. Ari yrittää tulla toimeen näiden ristipaineiden kanssa ystäviensä tuella, mutta työttömyys, kotona vanhempien luona asuminen ja kätketty homoseksuaalisuus tekevät elämästä vaikeaa. Ahdistustaan Ari purkaa tupakkaan, viinaan ja huumeisiin.

Head on ei tarjoa helposti sulatettavaa ratkaisua tai loppua. Alex Dimitriadesta kelpaisi katsella pitempäänkin vähissä vaatteissa, jos käsikirjoitus ei tekisi näistä kohtauksista niin alentavia ja vastenmielisiä. Tarjolla on suojaamatonta seksiä, alistamista, itseinhoa ja poliisin väkivaltaista aseman väärinkäyttöä.

Head on piirtää kuvan kreikkalaisen kulttuurin konservatiivisuudesta ja ahdasmielisyydestä. Avioliitto on heteronormatiivisuuden pyhitetty keskus, vaikka samalla tekopyhästi todetaan, että avioitunut mies nyt voi tehdä mitä tykkää. Antaen selvästi ymmärtää, että miesten keskinäinen naiminen on tavallista ja katsottavissa läpi sormien kunhan siitä ei puhuta ja kunhan sitä ei varsinkaan hierota naamaan. Perinteisten sukupuoliroolien rajojen rikkominen ja sukupuolinormatiivisuuden uhmaaminen ei sen sijaan tule kysymykseen, kuten Arin kaveri Johnny (Paul Capsis) joutuu kokemaan. Tokihan tämä tarjoaa myös tilaa erinäisille vitseille ja herjoille kreikkalaisesta rakkaudesta…

Elokuva perustuu kirjaan nimeltä ”Loaded”, jonka on kirjoittanut Christos Tsiolkas. Head on on katsottava jo komeiden miesten vuoksi, mutta näytteenä vähemmistönä vähemmistössä elokuvista se on keskimääräistä parempi. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *