Kategoriat
Elokuva-arviot

Erään avioliiton muotokuva (Stephen Whittaker, 1990)

Vita Sackville-West (Janet McTeer) ja Harold Nicolson (David Haig) löytävät avioliittonsa alkuvuosina yhteisymmärryksen joka antaa heille molemmille vapauksia toteuttaa itseään. Vita on kirjailija ja diplomaatin ura vie Haroldin usein pois kotoa pitkiksi ajoiksi. Haroldilla on omat seikkailunsa miesten kanssa ja Vitalla intohimoinen rakkaussuhde Violetin (Cathryn Harrison) kanssa. Violetin avioituminen Denis Trefusiuksen (Peter Birch) kanssa mutkistaa asioita, mutta Vitan ja Haroldin suhde kestää tämänkin myrskyn.

Erään avioliiton muotokuva (Portrait of a marriage) on Nigel Nicolsonin samannimiseen teokseen perustuva BBC:n minidraama. Nigel Nicolson on Vita Sackville-Westin ja Harold Nicolsonin poika, joka kirjoitti kirjan äitinsä päiväkirjojen ja kirjeiden perusteella. Aikanaan – maailman sotien välisinä vuosina – Vitan ja Haroldin suhde oli erikoislaatuinen ja heidän ajatuksensa avioliitosta ja seksuaalisuudesta edellä aikaansa.

Elokuva ei pysty selittämään mistä Haroldin ja Vitan pohjaton rakkaus kumpuaa ja se antaa hyvin kylmän kuvan vanhempien, varsinkin Vitan, suhteesta poikiinsa. Vitan ja Violetin suhteesta se antaa lähes Taivaallisia olentoja likenevän mielipuolisen mustasukkaisen ja intohimoisen kuvaan. Vita kuvataan hyvin älykkääksi, mutta myös häikäilemättömäksi ja omistushaluiseksi.

Sarja on vahvaa Brittidraamaa ja jaksoi kiinnostaa homomiestäkin vaikka Haroldin miessuhteisiin vain vihjataan ja sarja kuvaa enimmäkseen Vitan ja Violetin kiihkeää suhdetta. Sarjassa on vahva pukudraaman elementti, erityisesti Vitan ja Violetin Ranskan jaksoa kuvattaessa. Katsottavaa riittää, neljä osaa kuluttavat kaksi DVD-levyä ja kolme ja puoli tuntia. Erään avioliiton muotokuva on nähty Suomessakin YLE:llä 1991. Kouluarvosana 9.

Lisää sarjasta Elonet-palvelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *