Kategoriat
Elokuva-arviot

Arnold (Paul Bogart, 1988)

Arnold (Harvey Fierstein) on vanheneva drag queen joka omien sanojensa mukaan on nainut enemmän miehiä kuin Raamatussa – Vanha ja Uusi Testamentti yhteenlaskettuna – nimetään. Kaikki ovat tulleet ja menneet vaihtelevan ajan kuluessa.
1971 Ed (Brian Kerwin) pyrkii homokapakassa kyynisen kuoren läpi ja onnistuukin iskemään Arnoldin. Lyhyt suhde kuitenkin kariutuu kun Ed tapailee Laurelia (Karen Young). 
Pari vuotta myöhemmin Arnold tapaa Alanin (Matthew Broderick), jonka kanssa suhde kestää vuosia. Juuri kun Arnold ja Alan ovat saamassa 15-vuotiaan Davidin (Eddie Castrodad) sijoitukseen tähtäimessä adoptio ja muuttavat tätä varten suurempaan asuntoon, Alan pahoinpidellään hengiltä.
Pari vuotta myöhemmin Ed punkkaa Arnoldin sohvalla Laurelin heitettyä hänet ulos Arnoldin äidin (Anne Bancroft) tullessa käymään. Äiti ei myöskään tiedä Davidistä ja edessä on viimeinen erä.

Arnold, joka tunnetaan suomeksi myös nimellä Kenen kengissä seisot, perustuu Harvey Fiersteinin Tonylla palkittuun Torch Song Trilogy -näytelmään. Se on vahva kuvaus itsensä kanssa sinuiksi ja rauhaan asettuneen keski-ikäisen homomiehen halusta saada elämänsä tyydyttävään järjestykseen. Elokuva vaikuttavin dialogi käydään Edin ja Arnoldin välillä taksissa ja asunnon edessä:

I want another chance with you.

Ed

!!!

Arnold

Arnold, just listen to me. Arnold, I’m 40 years old. Do you know what that means, Arnold? It means it’s time for me to stop jerking around. The time I’ve spent with you and David, it’s been… …it’s the closest thing to whatever I want. Are you listening to me?

Ed

I know you’re upset about your mother.

Ed

That’s not it.

Arnold

Okay, then maybe it’s too soon after Alan.

Ed

Ed, leave me alone.

Arnold

Well, then what?

Ed

Ed, are you forgetting why we broke up in the first place? You really think that you could bring your friends here? You think that you could introduce me to you parents as your lover? And David as our son? Ed, angel.. I just threw my mother out of the house. All she wanted was not to talk about it. You really think I’m going to ask less from you?

Arnold

Ed

Näytelmän ja elokuvan kerrotaan olevan jossain määrin Fiersteinin omaan kokemukseen perustuva. Huomasin samastuvani voimakkaasti Arnoldiin, en suhteessa äitiin vaan miehiin ja siinä mitä odotan kumppanilta. Arnold on hyvä elokuva. Siinä on paljon komediaa, mutta myös sanomaa. Ja kun drag queenejä on kuvassa mukana, herjat ovat parhaita. 🙂 Kouluarvosana 9.

Lisää elokuvasta Elonet-palvelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *