Kategoriat
Elokuva-arviot

Aika uskaltaa (Heiner Carow, 1989)

Philipp (Matthias Freihof) opettaa lukiossa ja seurustelee Tanjan (Dagmar Manzel) kanssa. Tanjan ystävän, Jakobin (Axel Wandtke), vierailu yllättää Philippin ja palauttaa mieleen nuoruuden tapahtumat, jotka rikkoivat poikien välit. Humalainen reissu homokapakkaan tutustuttaa Matthiakseen (Dirk Kummer) ja vanhaan homomieheen, jonka tarina lopulta pistää asiat Philippille mittasuhteisiin. Väliin mahtuu kuitenkin kipeitä törmäilyjä häpeän, itseinhon, pelon ja hämmennyksen saattelemina.

Aika uskaltaa (Coming Out) on ilmeisesti ainoa Itä-Saksassa koskaan tuotettu homoseksuaalisuutta käsittelevä elokuva ja se sai ensi-iltansa samana iltana kuin Berlinin muuri murtui. Se on aikansa kuvaus kertoessaan viimeisistä vuosista ennen kuin homoseksuaalisuuden tabu alkoi 90-luvun alussa pop-kulttuurin kautta murtua. Olosuhteet ovat aika lohduttomat mutta homokapakoiden suljettujen ovien takana voidaan hengittää ja pidetään huolta toisista.

Aika uskaltaa on esitetty Suomessa vain kerran televisiossa 5.5.1991. Se on ensimmäinen koskaan näkemäni elokuva joka käsittelee homoseksuaalisuutta. Tuolloin sen nähdessäni oli 17 ja aika hukassa itsekin. Muistikuvani elokuvasta oli todella synkkä eikä se vieläkään ilopilleri ollut. Toisella katsomalla, hyvällä perspektiivillä, voin sanoa sen kuitenkin olevan erinomainen. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Elonet-palvelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *