Kategoriat
Elokuva-arviot

The Imitation Game (Morten Tyldum, 2014)

Alan Turing oli matemaatikko joka toisen maailman sodan aikana palveli Britanniaa Bletchley Parkissa murtamalla saksalaisten viestiliikenteen salausta. The Imitation game -elokuva perustuu Turingin elämäkertaan. Se kuvaa  pääasiassa Turingin vuosia Bletchley Parkissa mutta väliin lomitetaan kohtauksia hänen kouluvuosiltaan ja kuolemaansa edeltäneiltä kuukausilta. Benedict Cumberbatch, vaikka näyttääkin vain vähäisesti Alan Turingilta, oli mitä loistavin valinta pääosaan. Ainoa toinen valkokankaasta ylös nouseva hahmo on Keira Knightleyn esittämä Joan Clarke, mikä on sääli sillä esimerkiksi Matthew Goode tarjoaa ihan mukavasti silmänruokaa.

Britanniassa oli voimassa vuodesta 1533 alkaen Buggery Act ja vuodesta 1885 Labouchere Amendment jotka kriminalisoivat homoseksuaaliset teot miesten kesken. Jälkimmäisen lain kaksi tunnetuinta uhria olivat Oscar Wilde ja Alan Turing. Britannia dekriminalisoi homoseksuaaliset teot 1967-82 eri osissaan. Alan Turing valitsi kemiallisen kastraation välttääkseen vankeustuomion. Pitkään Turingin uskottiin kokeneen elämänsä puoskaroituna kurjaksi ja tehneen itsemurhan myrkyttämällä omenan syanidilla ja haukkaamalla siitä Lumikki-satua jäljitellen. Tämä puolestaan synnytti perättömän legendan että Applen tunnus olisi haukattu omena juuri tästä syystä. Sittemmin itsemurha on kyseenalaistettu esittäen että Turing olisi ottanut tuomionsa kevyesti ja hengittänyt tapaturmaisesti kuolettavan annoksen syanidihöyryjä. 1950-luvun hyvin homofobisessa Britanniassa tuomitun homoseksuaalin kuoleman tutkimus hoidettiin niin leväperäisesti että ratkaisua kysymykseen ei koskaan saada. Turingin traaginen kohtalo nosti 2000-luvulla kansanliikeen joka johti Britannian pääministerin esittämään anteeksi pyynnön hänen kohtelustaan, parlamentin hyväksymään hänen nimeään kantavan lain, jolla armahdettiin kaikki homoseksuaalisista teoista Britanniassa tuomitut miehet, ja kuningattaren itsensä armahtamaan Alan Turingin postuumisti.

Tietokoneiden historia on täynnä nerokkaita tutkijoita joista Alan Turing on vain yksi. Turingin on kuitenkin antanut nimensä Turingin testille jossa henkilö esittää kysymyksiä vastapuolelle jota ei näe ja pyrkii päättelemään keskusteleeko hän ihmisen vai koneen kanssa. Tietojenkäsittelytieteessä ohjelmointikieliä voidaan luokitella sen mukaan ovatko ne ”Turing complete” vai eivät. Vaikka Turingin matemaattiset mallit eivät kuitenkaan rajoittuneet kryptografiaan ja tietokoneisiin vaan levisivät muille tieteenaloille.

Alan Turingin siis kiistatta ansaitsi tulla ikuistetuksi myös elokuvaan. Sääli että seen tekemiseksi historialliset tapahtumat piti vääntää solmuun käsikirjoituksessa. Vaikka Turing on elokuvan valovoimainen päähenkilö, keskiöön ei nouse hänen matemaattinen nerokkuutensa vaan vaikea persoonansa ja sotatoimille kriittinen salauksen purku. Olen katsellut Youtubesta lukuisia Alan Turingiin, Bletchley Parkiin, Engimaan ja salaukseen liittyviä videoita  Computephile-kanavalta. Suosittelen elokuvan katsojille samaa, sillä se oikaiseen solmut mukavasti ja kertoo ihan dramatisoimattomanakin kiehtovan tarinan.

The Imitation Game on kevyt versio traagisesta tarinasta nerosta jonka hänen pelastamansa yhteiskunta tuhoaa. Kouluarvosana 7.

Lisää elokuvasta Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *