Kategoriat
Elokuva-arviot

Sheng xia guang nian (”Eternal Summer”, Leste Chen, 2006)

Opettaja laittaa Cheng-hsing (”Jonathan”, Bryant Chang) kaveriksi Shou-hengille (”Shane”, Hsiao-chuan Chang), joka on aina pahanteossa. Vuosien varrella ystävyys syvenee parhaaksi kaveruudeksi kunnes lukiossa kuvioihin tulee Hui-chia (Kate Yeung). Hui-chia haluaisi Cheng-hsingistä poikaystävän, mutta tämä huomaa haluavansa Shou-hengistä enemmän kuin parhaan kaverinsa. Salaisuus jää heidän välisekseen mutta yliopistoon siirtyessään Shou-hengin ja Hui-chian välille syntyy suhde, joka sekin pitää pitää salassa.

{youtube}UN3eWwmVcdo{/youtube}

Eternal summer (Sheng xia guang nian ) on siis kiinalainen miesten rakkaustarina. Kuten niin monen muun aiemmin katsomani aasialaisen elokuvan kohdalla, koin syvää vaikeutta luottaa siihen että englanninkielinen tekstitys välittää kaiken tarpeellisen ymmärtääkseni myös tarinan tärkeät vivahteet. Tarina sinänsä ei ole mitenkään erityisen kaksinen, tämän tyyppisiä juttuja on tehty homoleffassakin kymmeniä. Taiwanilaisessa versiossa nimettyjä näyttelijöitä on kuitenkin vain kolme ja kaikki muut jätetään nimettömiksi sivuosiksi. Itseasiassa niin pitkälle, että ainoa jonka kasvot näemme on Shou-hengin äiti: toisen miespääosan isä ja poikien opettaja ovat pelkkiä siluetteja tai takaapäin kuvattuja ääniä. Mikään ei siis tule kolmiodraaman väliin vaan kaikki tapahtuu kolmen päähenkilön kesken.

Elokuvan kuvaus on myös varsin ajatonta – matkapuhelimia ja tietokoneita kyllä nähdään mutta niillä ei ole sellaista roolia tarinan kulussa että se olisi merkityksellistä. Kiinassa homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista luovuttiin vasta 1997 ja sairausleima on purettu vain vuosikymmen sitten. Suurelta osaltaan ateistisessa maassa ei ole juutalais-kristillistä synnin stigmaa miesten tai naisten keskinäisille suhteille tai kosketukselle mutta avioliiton ja suvunjatkamisen paine ovat valtavia. Kulissiavioliitot ovat siksi modernissa Kiinassa hyvin yleisiä homojen ja lesbojen elämässä. Vasta tämä Kiinan tilanne tuntien elokuva tulee sijoitetuksi aikaan.

Eternal summer on hiukan hitaasti lämpenevä, mutta loppua kohti intensiivisemmäksi ja mukaansa tempaavammaksi muuttuva. Se ei ole järisyttävä millään tavalla mutta varsin kelvollinen elokuva se on. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *