Kategoriat
Elokuva-arviot

Quinceañera (Richard Glatzer – Wash Westmoreland, 2006)

Magdalena (Emily Rios) valmistautuu viidenteentoista syntymäpäiväänsä (quinceañera) ristiriitaisissa tunnelmissa. Perhe on köyhempi kuin ystävien perheet eikä juhlasta näytä siksi tulevan yhtä huikeaa kuin ystävien juhlista. Asiat kääntyvät täysin tolaltaan kun Magdalena tulee raskaaksi. Vanhoillinen maallikkosaarnaajaisä tekee kotona asumisen mahdottomaksi ja Magdalena karkaa isoenonsa (Chalo Gonzáles) luokse. Tio Tomasin pienessä majassa nopeasti muuttuvan asuinalueen takapihalla asuu jo Carlos-serkku (Jesse Garcia), joka on homo. Carlosin vieteltyä Tio Tomasin mökin omistavan miesparin toisen osapuolen, turvapaikka kuitenkin vaarantuu.

Quinceañera kuvaa kulttuuria josta suomalaisella ei ole mitään käsitystä. Elokuvan päähenkilöt ovat amerikanmeksikolaisia ja katolisella uskolla on heidän elämässään hyvin keskeinen asema. Viisitoistavuotissyntymäpäivä, joka on antanut elokuvalle nimen, on aikuistumisjuhla nuorelle tytölle, josta tulee nainen. Juhlaan valmistaudutaan kuin häihin ja sen juhlintaan liittyy paljon samankaltaista symboliikkaa. Elokuva pääsee syvemmälle naisen kuin miehen rooliin tuossa kulttuurissa, mutta antaa riittävästi vihjeitä ymmärtää homomiehen ongelmia siinä. ”Coming out isn’t the same for everyone” oli otsikko eräässä englanninkielisessä koulutusmateriaalissa ja tämä elokuva auttoi avaamaan sen merkitystä.

Quinceañera on hyvä elokuva. Se koskettaa ja pistää ajattelemaan. Tarina on varsin hyvin kerrottu ja näyttelijätkin ovat hyviä. Musiikilla on tärkeä rooli elokuvassa. Dramaattiseen tarinaan sisältyy tiettyä romantiikkaa joka jättää hyvälle mielelle elokuvan päätteeksi. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *