Mirjam pakenee Ruotsin Lappiin aiheutettuaan Gotlannissa lähes kuolemaan johtaneen onnettomuuden. Tämä ei ollut ensimmäinen, mutta aiemmilla kerroilla uhri ei jäänyt kertomaan tarinaa. Kaamokseen laskeutuvassa Kuivalihavaaran kylässä muutaman sadan ihmisen keskellä on hyvä rauhoittua ja antaa tomun laskeutua. Kylään perimäänsä hotellia henkiin herättämään saapuva oopperalaulaja alkaa kuitenkin kompastella menneisyyden luurankoihin ja pikkukylän asenteisiin kun hänen kumppaninsa saapuu kylään. Mirjamin ystävä lentää Yhdysvalloista avuksi kotikyläänsä ja yhdessä tuumin kaappeja aletaan tuulettaa isolla kädellä.
Tästä talvesta tulee musta tarttui silmääni Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjastosta. Joku oli ystävällisesti merkinnyt sen HLBTIQ-avainsanalla. Kansiteksti kutkutti mielikuvista mutta jouduin aika pitkään odottamaan että yhyttäisin kirjan hyllystä. Sen saatuani kirja oli luettu yhdessä viikonlopussa. Mirjamin, Hervorin, Ralphin ja meänkielen alueelle sijoittuvan kylän asukkaiden touhujen seuraaminen on huvittavaa ja Cederwallin kirja käy kevyestä dekkarista.
Samanlaista ilkikurista räkätystä olen viimeksi pitänyt lukiessani Tom Spanbauerin Mies joka rakastui kuuhun. Siinä ja tässä näytetään pitkää nenää tuppukylän vähemmistökristillisille fundamentalisteille herkullisin tavoin. Kuivalihavaaraan oli kuitenkin helpompi samastua kuin Spanbauerin kirjan Yhdysvaltalaiskylään.
Cederwall on aiemmin kirjoittanut Mirjamista ja Hervorista kirjan Ajattelen sinua kuolemaasi saakka ja seuraavaksi odotan että pääsen lukemaan sen. 🙂