Kategoriat
Elokuva-arviot

Leopold & Loeb: Lapsenmurhaajien tarina (Tom Kalin, 1992)

Richard Loeb (Daniel Schlachet) ja Nathan Leopold Jr (Craig Chester) ovat miespari 1920-luvun Yhdysvalloissa. Miesten suhde perustuu yhdessä tehtyihin rikoksiin, jotka eskaloituva ikkunoiden rikkomisesta ja tuhopoltoista lapsen murhaksi. Leopold & Loeb: Lapsenmurhaajien tarina, alkuperäiseltä nimeltään Swoon, seuraa murhan tutkintaa ja oikeudenkäyntiä sekä miesten vankeusrangaistusta, värittäen tarinaa voimakkaasti aikansa käsityksin ja asentein. Elokuva perustuu tositarinaan ja se  sisältää alkuperäistä filmiaineistoa.

Mustavalkoisena kuvattu ja epätodellisten lausuntaharjoitusten rytmittämä elokuva on aluksi hiukan vaikeaselkoinen eikä katsoja vielä lopussakaan oikein tiedä mitä pitäisi ajatella. Richard Loebin ja Nathan Leopold Jr:n tarina on häkellyttävä ja dokumentaarisuutensa lisäksi se tarjoaa silmäyksen 1920-luvun Yhdysvaltojen ihmiskäsitykseen, ja yhteiskuntaan. Osia siitä voikin katsoa otteena homoseksuaalisuuden historiasta. Elokuva antaa räväkän esimerkin siitä, kuinka leimaavaa homoseksuaalisuus on joskus ollut: nämä murhaajat se leimasi julkisuudessa niin vahvasti, että itse teko jäi toissijaiseksi.

Jouduin yrittämään elokuvan katsomista kaksi kertaa ennen kuin kolmannella sain sen katsottua loppuun saakka. Voikin sanoa, että elokuva alkaa antaa jotain katsojalle vasta puolenvälin jälkeen. Jos jonkin filmin voi jättää väliin pelkäämättä menettävänsä jotain suurta, tämä on sellainen. Tyylillisesti Swoon on kuitenkin vahva ja eheä. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *