Kategoriat
Elokuva-arviot

Hääjuhla (Ang Lee, 1993)

Wai-Tung (Winston Chao) on suhteellisen tyytyväinen elämäänsä Simonin (Mitchell Lichtenstein) kanssa. Kivinä kengissä hiertävät vuokralainen, Wei-Wei (May Chin), joka valittaa Wai-Tungin vuokraaman murjun vioista ja puutteista sekä vanhemmat, jotka yrittävät Taiwanista käsin naittaa poikaansa treffipalveluiden kautta. Simon keksii nerokkaan idean kulissiliitosta joka turvaisi Wei-Weille oleskelu- ja työluvan ja Wai-Tungille rauhan naittamiselta. Homma karkaa kuitenkin käsistä kun vanhemmat ilmoittavat saapuvansa Yhdysvaltoihin häitä varten.

Hääjuhla, englanniksi The Wedding Banquet, alkuperäiseltä nimeltään Hsi Yen, on Ang Leen varhaisempaa tuotantoa paljon ennen Brokeback Mountainia. Tämä näkyy elokuvan budjetissa, näyttelijöiden kyvykkyydessä ja tarinan kerronnan sujuvuudessa. Hääjuhla on ilmeisesti myös Ang Leen ainoa yritys komediassa. Elokuvan teemat, kulttuurien törmäys ja perheen ja suvun ihmissuhteet, ovat sen sijaan tyypillisintä Ang Leetä.

Olen nähnyt elokuvan useamman kerran, äskettäinen muistinvirkistys saattoi olla kolmas kerta. Televisiokanavatkin ovat lähettäneet sen neljä kertaa Suomessa 1997 – 2009. Pitkän aikaa ja useita Leen elokuvia myöhemmin en muistanut miten kömpelö Hääjuhla on. Suurta koskettavaa draamaa on hiukan tarjolla, mutta Hääjuhla kelpaa romanttisesta komediastakin. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Elonet-palvelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *