Kategoriat
Elokuva-arviot

Gouttes d’eau sur pierres brûlantes (”Water drops on burning rocks”, Francois Ozon, 2000)

Franz (Malik Zidi), Véra (Anna Thomson) ja Anna (Ludivine Sagnier) astelevat kukin vuorollaan hurmaavan Léopoldin (Bernard Giraudeau) tielle ja tulevat manipuloiduiksi. Véra luulee päässeensä pakoon, Anna ei vielä osaa pelätä tai harkita pakoa mutta Franz käyttää sen ainoan ulospääsytien joka tarjolla on.

Gouttes d’eau sur pierres brûlantes (Water drops on burning rocks) on Francois Ozonin elokuva vuodelta 2000 Rainer Werner Fassbinderin näytelmästä Tropfen auf heiße Steine vuodelta 1966. Fassbinder tunnetaan ehkä parhaiten elokuvasta Querelle, josta en paljon välittänyt. Hän on pirun vaikeaselkoinen ja niin on taas elokuvakin. Psykopaatin tuottamista ihmisraunioista siinä on kuitenkin kysymys.

Yli kolmenkymmenen vuoden väli kirjan ja elokuvan ilmestymisen välillä tuottaa tietysti oman kulmansa juttuun. Jotenkin minusta kuitenkin tuntuu, että sen pystyy erottamaan onko elokuva tehty aikakautena jota se kuvaa vai paljon myöhemmin. 1960-70-lukujen vaihteen muotoilu, muoti ja tyyli saavat kyllä minulta aina vinon hymyn.

Gouttes d’eau sur pierres brûlantes – kuten epäilemättä kirjakin – on mutkikas ja sitä voisi varmasti analysoidan paljonkin. Ensikatsomalla ei varmasti saa kiinni kaikesta symboliikasta joka elokuvaan on upotettu. Mutta jos etsii enemmän viihdykettä kuin älyllistä haastetta, kannattaa ehkä valita toinen leffa. Kouluarvosana 9.

Lisää elokuvasta Elonet-palvelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *