Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Etsitään ”esitysvarastoa”

Ongelma

Minulle on kertynyt melkoinen läjä esityksiä Microsoft PowerPoint ja Open Office Impress -muodoissa. Puolet niistä liittyy pitämiini yhdistyskoulutuksiin ja toinen puolet Setan koulutuksiin. Kummassakin luokassa esitykset ne sisältävät variaatioita samasta teemasta: esimerkiksi esityssivuja (dioja, slide) homoseksuaalisuuden määritelmästä löytynee lähes jokaisesta esityksestä eli kymmeninä kappaleina, samoin esityssivuja yhdistyksen hallituksen jäsenen kolmijakoisesta vastuusta. Ajoittain törmään ongelmaan: ”mullahan oli tästä hyvä sivu jo olemassa, mutta missäs esityksessä se oli?” Esitysten kertyminen kuluttaa mielettömästi levytilaa ja uusien esitysten koostaminen vanhoista on melkoisen työlästä. Lisäksi olisi tarvetta jakaa esityksiä myös muiden kouluttajien käyttöön.

Ratkaisumalli/tarpeiden määrittely

Haluan ”esitysvaraston” (presentation repository) johon voin ladata esitykseni niin, että varasto räjäyttää ne yksittäisiksi dioiksi. Sillä, onko esitys PowerPoint tai Impress muodossa ei saa olla merkitystä. Diohin tulee voida liittää tietoa kuten avainsanat ja tilaisuudet joissa niitä on käytetty (minkä esityksen osana se on ollut). Varaston tulee esittää diat selailtavaksi ja haettavaksi web-selaimen kautta kuvina tai muussa sellaisessa muodossa, että ne aukenevat suoraan selaimeen ilman erillisiä ohjelmia (flash ja java eivät ole toivottavia, mutta niitä ei ehkä voi välttää). Dioja tulee voida hakea usean avainsanan perusteella ja varaston tulee osata hallita versioita niin, että se ei tallenna täsmälleen samaa diaa useampaan kertaan, mieluisaa olisi tietysti vielä vähän kehittyneempi version hallinta. Dioja tulee voida valikoida ”ostoskoriin” niin, että valikoimansa diat voi lopuksi ladata itselleen kummassa tahansa esitystiedostomuodossa. Diojen muotoilujen säilymisellä ei ole mitään väliä, ne saavat kadota vaikka bittien taivaaseen. Perustasolla käyttöoikeuksien hallinta voi olla järjestelmän pääsytasolla, mutta tokihan olisi mukavaa, että se olisi hieman kehittyneempi. Sillä, onko kyseessä palvelinohjelma tai verkkopalvelu ei ole merkitystä, mutta ensisijaisia ovat avoimen lähdekoodin ratkaisut. Missään tapauksessa eivät kelpaa kalliit (satoja euroja maksavat) tai laajempien järjestelmiä asentamista edellyttävä järjestelmät.

Ratkaisu

Niin, mikä se olisi? SlideShare ei ole mitään sinnepäinkään. ICE (Integrate Content Environment) ei ole vielä lähelläkään valmista ratkaisua. Tässä ptseftonin blogissa on potentiaalia ja oikeita aineksia, mutta sekään ei johda vielä ratkaisuun (Fascinator ei ole sekään valmis ratkaisu, mutta siitä voisi sellainen kehittyä). PPToolsin esittelemät ratkaisut (Slideboxx, TJTool, ShufflePoint, Presentation Librarian, Microsoft Office SharePoint Services, Slide Executive, Slide Manager) olen läpikäynyt ja hylännyt sekä PP-sidonnaisuutensa että hintansa vuoksi. Tämä on etsintäkuulutus: onko sinulla tiedossasi sopiva ratkaisu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *