Kategoriat
Elokuva-arviot

Capote (Bennett Miller, 2005)

Truman Capote (Philip Seymour Hoffman) kiinnittää huomiota lehtiuutiseen perheen murhasta Kansasissa ja lähtee penkomaan tapahtunutta. Apunaan hänellä on Harper Lee (Catherine Keener) joka viimeistelee omaa teostaan ”Kuin surmaisi satakielen” (To kill a mockingbird). Capoten aiempi teos ”Aamiainen Tiffanyllä” (Breakfast at Tiffany’s) avaa dandylle ovia Kansasissa ja hän pääsee syvälle tapahtumiin. Lähtee liikkeelle prosessi, joka päättyy tappajien teloitukseen ja ”Kylmäverisesti” (In Cold Blood) -kirjan julkaisemiseen.

Truman Capote oli aikansa kulttihahmo ja eksentrinen seurapiirihai. Ennen viimeisten vuosiensa rappiota hän oli erittäin laajasta verkostoitunut julkkisseurapiireissä. Capote kuvaa kuinka Truman ajautuu syvemmälle ja syvemmälle tappajien elämään ja kirjoitusprosessiin josta tulee äärettömän raskas ja joka jää lopulta hänen viimeisekseen. Capoten vaikutusta amerikkalaiseen kirjallisuuteen tämä ei suinkaan vähentänyt – sanotaan, että hän keksi fiktiottoman romanin Kylmäverisesti kirjoittamista varten.

Elokuvana Capote elämänkerrallinen, mutta ei elämänkerta. Se on henkilökuva hyvin älykkäästä ja erikoisesta persoonallisuudesta. Capote ei ole erityisen hauska, vaan sijoittuu selvästi draamaksi, jopa tragediaksi. Elokuva käsittelee varsin hienovaraisesti Capoten homoseksuaalisuuteen liittynyttä verhottua paheksuntaa, mutta nostaa selvästi esille hänen teostensa kohtaaman paheksunnan. Capoten elämänkumppani, Jack Dunphy, on elokuvassa kuitenkin keskeisessä roolissa. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *