Kategoriat
Uskonnottomuus

Romantiikkaa ja retoriikkaa, Jolkkonen!

Kuopion uudelle konservatiivi piispalle, Jari Jolkkoselle, tuli paha mieli kun eroakirkosta.fi -palvelu julkisti viikonloppuna 10-vuotisen toimintansa kunniaksi tiedotteen tavoitteidensa erinomaisesta toteutumisesta. Paha mieli sai hänet kaipaamaan menneeseen aikaan ja romantisoimaan valikoimiaan ”ateismin oppi-isiä”. Hän kaipaa kirjoituksessaan tuttua ja turvallista retoriikkaa uskosta, eikä huomaa että kritiikki ei kohdistu maailmankatsomukseen vaan sen toteutukseen – juuri samaan tekopyhyyteen kuin Jolkkosen ateismin kulta-aikoina.

Kirkko on jälleen uskonpuhdistuksen tarpeessa. Se opettaa yhtä ja toimii toisin kuten tiistaina julkaistu yhteenveto kirkon yhteydessä toimivien lähetysjärjestöjen ohjauskeskusteluistakin paljastaa. Johanna Korhonen ja Sari Roman-Largerspetz tarttuivat tähän keskiviikkona Facebookissa julkaistulla tiedotteellaan. Suojelemalla ja rahoittamalla naisia ja seksuaalivähemmistöjä syrjiviä syöpäläisiään kirkko antaa siunauksensa niiden toiminnalle ja paljastaa todellisen karvansa. Mandelaa mukaillen ihmisoikeuksien kieltäminen on ihmisyyden kieltämistä ja juuri siihen kirkko syyllistyy.

Turhamainen keisari ei kuitenkaan näe peilissään mitään ongelmaa vaan patsastelee paljaana maakuntalehden sivuilla. Herää ja haista 2000-luku, Jolkkonen! Kirkosta on muodostunut suomalaisen yhteiskunnan syrjivin instituutio eikä se pysty uudistumaan.

Kritiikin tullen ”arvokkaan nuoriso- ja diakoniatyön” selän taakse piiloutuminen alkaa haukotuttaa. Kirkon säästötoimissa näkyy noiden tehtävien arvostus kirkon sisällä: ne ovat aina ensimmäisenä säästötoimien kohteena. Lopulta on yhdentekevää tekeekö kirkko jotain arvokasta vai ei, se millään tavalla oikeuta sitä toimimaan ihmisoikeuksien tai lainsäädännön vastaisesti.

Kirkolliskokouksen tuoma autonomia on antanut kirkossa toimiville aiheetonta vallan tunnetta. On tarpeen korjata ongelma niin, että kaikki uskonnolliset yhteisöt alistetaan yhdistyslain alaisuuteen ja erillisasemat puretaan. Tämä pakottaa kirkonkin siirtymään todelliseen demokratiaan ja tunnustamaan asemansa nöyränä hallintoalamaisena.

 

Kirjoituksen kirvoitti Jari Jolkkosen kirjoitus ”Ikävä vanhoja ateisteja” Savon sanomissa 12.12.2013: http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/ikava-vanhoja-ateisteja/1731359

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *