Kategoriat
Elokuva-arviot

Milk (Gus Van Sant, 2008)

Harvey Milk (Sean Penn) on 1970 suuren amerikkalaisen vakuutusyhtiön palveluksessa hajuttomana, mauttomana ja kaikin tavoin huomaamattomana. Hän iskee 40. syntymäpäivänään metrosta nuoren miehen, Scott Smithin (James Franco), josta tulee hänen pitkäaikainen elämänkumppaninsa. Ikäkriisi saa Milkin myös muuttamaan uraansa ja perustamaan Castron kameran San Franciscoon. Harveyn mitta tulee täytyy väkivaltaa yhtä paljon kanssaihmisten kuin poliisien taholta ja yhdessä liikkeeseensä kerääntyneiden aktivistien kanssa hän raivaa useiden epäonnistumisten kautta tiensä Yhdysvaltain ensimmäiseksi avoimesti homoseksuaaliseksi kaupunginvaltuutetuksi. Valtavalla voimainponnistuksella Milkin ympärille kerääntyneet aktivistit torppaavat Yhdysvaltain uskonnollisen äärioikeiston liikkeelle pistämän massiivisen vihakampanjan, joka on viemässä ihmisoikeuden homoilta ja lesboilta kautta maan. Milkin ura päättyy kuitenkin liian varhain ja traagisesti katkeroituneen ex-kollegan käden kautta.

Milk on keskeinen pala Yhdysvaltain homoliikkeen historiaa ja yhdessä And the band played on ja The Matthew Shepard Story -elokuvien kanssa se muodostaa erinomaisen pikakatsauksen homojen ihmisoikeusliikkeen keskeisiin käännekohtiin Yhdysvalloissa – joukosta jää puuttumaan oikeastaan vain Stonewall, josta siitäkin kyllä tehty elokuva. Harvey Milkin autenttisen henkilöhistorian voit lukea esimerkiksi Wikipediasta.

Milk on molempien saamansa Oscarin arvoinen. Se kuvaa Milkiä henkilönä ja suuria historiallisia tapahtumia hienosti ja koskettavasti. Elokuvan lomaan on leikattu paljon autenttista materiaalia uutislähetyksistä ja televisiosta. Elokuva nostaa esiin poliitikon henkilökohtaisen elämän ja maailman parantamispyrkimysten ristiriidan ja hinnan, joka ei Harvey Milkin kohdalla ollut aivan vähäinen. Samalla se kuitenkin muistaa näyttää myös niitä supernovan kirkkaita valonpilkahduksia, joita samat ihmiset saavat harvakseltaan nauttia.

Sean Penn on tullut pitkän matkan Madonnan kanssa vietettyjen aikojen skandaaliuutisista. Hän on leimautunut Tom Cruisen rinnalla yhdeksi Hollywoodin homokammoisista näyttelijöistä ja on ilahduttavaa nähdä hänet näin merkittävässä homopääroolissa. Erinomainen elokuva, kouluarvosana 9.

Lisää elokuvasta IMDB:stä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *