Kategoriat
HLBTIQ

Mannerlaatat liikkuvat pinkissä verkossa – dinosaurukset varokaa!

Mannerlaatat liikahtivat viime viikolla kun ikiaikainen homomiesten Koodi.net chat päätti päivänsä ja alkoi ohjata keskustelijat livechat.fi -palveluun. Koodi ehti olla olemassa tuolla ja aiemmalla Quntele Gay nimellä melkein 20 vuotta ja se oli aina minun metsästysmaani. Koodin chatin päättyminen on osa suurempaa evoluutiota queer-verkkopalveluissa.

Wayback Machinen aikaisin havainto Koodista on 22. syyskuulta 2002. Quntelesta varhaisin havainto on toukokuun 5. päivältä 1999. Sivusto koki vuosien varrella monia pienehköjä muutoksia mutta ulkoasu ja sisältö pysyi pääosin samana. Sivuston lantakouruna alusta alkaen toimineet keskustelualueet poistettiin käytöstä jo kuukausia sitten ja sen Iskuri treffien nimellä toiminut seuranhakuilmoitus-osio muutettiin maksuperustaiseksi pari kuukautta sitten. Chat veti kuitenkin huoneen täyteen (350 käyttäjää) useimpina iltoina ja joskus päivisinkin. Palvelun vakiintuneesta asemasta kertoo sekin että Hivpoint  edeltäjineen mainosti ja teki etsivää työtä miesseksin turvallisuuden parantamiseksi chatissä vuosien ajan.

Verkkopalveluna chat on pitänyt pintansa Internetin muuttuessa mobiiliksi mutta seuranhakukanavana sen ovat avoimesti elävien homo- ja bimiesten keskuudessa syrjäyttäneet Grindrin kaltaiset mobiilisovellukset. Grindrissa, PlanetRomeossa, Scruffissa ja vastaavissa sovelluksissa kuvan puute voi kuitenkinkokonaan estää kontaktin muodostumisen ja kuva on viety asetusten, hakuehtojen ja profiilitekstien tasolle. Meille, joilla ei ole näyttää pyykkilautavatsaa ja vaihtotaseessa on muutenkin sitä tiettyä alijäämää, Koodin kaltaiset vähemmän kuvaedellä menevät palvelut ovat kuitenkin parempi vaihtoehto. Korvaamme sanataidollamme sen mitä ulkonäössä häviämme. Ei silti, kyllä nuoruus, hyvä kroppa ja iso kalu ovat homochatinkin keskiössä. Koodin chat profiloituikin juuri vanhempien, kaapissa olevien, arkojen kokeilijoiden, pervompien ja ehkä sukupuoltaan epätyypilliset pornoisemmalla tai fetisistisemmällä tavalla ilmaisevien metsästysmaaksi.

Teknologisesti Koodi chat oli mennyttä sukupolvea eikä sitä voinut käyttää järkevästi mobiililaittella. Se oli kuitenkin myös äärettömän paljon kevyempi vaatimuksiltaan kuin sovellukset. Valitettavasti kaikkia tällaisia verkkopalveluita ja sovelluksia vaivaavat aina vain kehittyneemmät botit jotka mainostavat ja pyrkivät huijaamaan ja rahastamaan ihmisiä. Palveluiden ylläpitäminen on jatkuvaa kilpajuoksua käyttäjien tyytymättömyyden ja palvelun käytettävyyden tuhoutumisen edellä.

Poistin joku aika sitten tunnukseni toisesta antiikkisesta palvelusta, Qruiserista. Qruiser on QX-konsernin yhteisöpalvelu joka sai alkunsa vappuna 2004. Se on matkan varrella kokenut yhden merkittävän uudistuksen mutta voimavaroja seuraavaan ei ilmeisesti ole kyetty haalimaan kokoon koska palvelu on nyt jo pahasti ajastaan jäänyt. Englanninkielen moribund on oiva kuvaamaan Qruiserin tilaa ja se lieneekin seuraava katoaja. Se on sääli sillä markkinat tarvitsisivat enemmän homoyhteisöä osallistavia ja siihen takaisin kanavoivia palveluita kuten Qruiser ja PlanetRomeo. Olenkin näille kahdelle jo yli vuosi sitten viestittänyt että niiden kannattaisi lyödä hynttyyt yhteen yrityksessään pistää kampoihin markkinoita johtavalle Grindrille.

Kaikki eivät kuole pystyyn. Ranneliike.net, jälleen yksi verkon antiikkisia, teki onnistuneen ulkoasu-uudistuksen tänä kesänä. Toivottavasti samalla siivottiin keskustelusta perssuomalaiset jotka sinne jo vuosia sitten pesiytyivät turvasataman pilaamaan.

Yksi vastaus aiheeseen “Mannerlaatat liikkuvat pinkissä verkossa – dinosaurukset varokaa!”

Tämän kirjoittamisen jälkeen löysin Livechatiä paremman Koodin korvaajan, persikka.net. Persikka.net on ilmainen ja ylläpito vaikuttaa jos ei aivan kovan tason ammattilaisilta ainakin erittäin sitoutuneilta.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *