Kategoriat
Elokuva-arviot

Like it is (Paul Oremland, 1998)

Like it is kertoo blackpoolilaisen tyhjäntoimittajan (”Craig”, Steve Bell) ja lontoolaisen viihdemanagerin (”Matt”, Ian Rose) rakkaustarinan. Ian on noussut jonkilaiseen maineeseen klubin hoitajana ja managerina ”kummisetä” Kelvinin (Roger Daltrey) suojeluksessa. Craig hakkaa toisia miehiä rahasta laittomissa vedonlyöntitappeluissa. Miehet kohtaavat kun Mattin viimeisin ”projekti”, Paula (Dani Behr) tuo hänet Blackpooliin yhdeksi illaksi. Craig painiskelee itseinhon ja himon hankalassa ristipaineessa yrittäessään hyväksyä homoutensa ja hänen eka kertansa Mattin kanssa jää lyhyeksi ja katastrofaaliseksi. Suomalaisen sanonnan tapaan ”kyllä luonto tikanpojan puuhun ajaa” ja Matt löytää Craigin ovensa takaa Lontoossa vähän myöhemmin. Poikien rakkaustarina ei ole helppo paholaismaisen kummisedän, mustasukkaisen pikkutähtösen ja hormoneja tihkuvan poikabändin säätäessä kuvioita.

Like it isistä voisi kirjoittaa paljonkin. Kaavamaisesti se on tavanomainen rakkaustarina: love conquers all. Craigin tappeluissa voi helposti nähdä itseinhon sublimointia ja lopun viimeisen ottelun seesteisen tilan saavuttamisena. Craigin voisi nähdä myös esteenä, joka muuttuu käännekohdaksi Mattin elämässä ja keskeyttää hänen matkansa kohti vanhuutta Kelvinin tapaisena kuluneena, kyynisenä, katkerana ja menetettyyn nuoruuteen keinotekoisesti ripustautuvana vanhana homona. Parhaaseen taivas-helvetti-vastakkainasettelun tapaan elokuvaan on kirjoitettu myös taivasta edustava äitihahmo Gloria (Jude Alderson). Craigin veljen, Tonyn (Chris Hargreaves) vähäinen, mutta juonellisesti tärkeä rooli vaikuttaa hiukan päälle liimatulta.

Like it is on varsin katsottava keskiraskas draama. Sen seuraamista hankaloittaa puhutut englannin murteet ja slangit. Muutamat varsin väkivaltaiset tappelukuvaukset, huumeita tihkuva viihdekulttuuri ja vähäinen alastomuus ovat nostaneet elokuva ikärajaa – joskaan eivät laatua. Ai niin, ja kannattaa taas katsoa tarkkaan minkä Like it is -nimisistä elokuvista valitsee; IMDB kun tuntee elokuvat tällä nimellä vuosilta 1968, 1970, 1998 ja 2001. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasesta.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *