Kategoriat
Kirja-arviot

Kaikella rakkaudella

Minulle on muodostunut paha tapa ostaa ja lainata kirjoja, pinota se sänkyni viereen ja jättää lukematta. (Tälle on äskettäiseen tviitin mukaan saksankielessä sanakin, mutta en sitä muista.) Kaveriltani lainaama Kaikella rakkaudella -kirjoituskokoelma teki kuitenkin poikkeuksen tähän sarjaan. Todennäköisesti näin kävi siksi että se on poikkeuksellinen.

Siinä missä viimeisen vuosikymmenen aikana ilmestyneet hlbtiq-henkilöiden kokemuksista kertovat kirjoituskokoelmat ovat pääsääntöisesti olleet variaatioita samasta teemasta, Kaikella rakkaudella rikkoo kaavan. Kirjoittajat ovat toki pääosin hyvin tunnettujan valtakunnallisestikin, mutta kirjoitusten variaatio on huomattavasti tavanomaista ulostulotarinoiden kollaasia suurempi. Oli tyydyttävään päästä kurkistamaan Johanna Korhosen ja Marja-Sisko Aallon omin sanoin kirjoitettujen tarinoiden taakse niiden tavanomaisten toimittajien näkökulmien sijaan. Näkökulmat joista he itse tarinansa kertovat ovat tuoreita ja varsin erilaisia. Jopa tällaisessa kyynisessä pulushakin konkarissakin ne herättävä ahaa-elämyksiä ja uusia ajatuksia. Sama kaavan rikkominen toistuu Jeanette Östmanin, Ted Urhon ja kumppanien kirjoituksissa virkistävällä tavalla.

Tapa jolla Korhonen kirjoittaa olemattomasta kaapista ulosheittämisestä, Jani Toivola nuoren homomiehen isyydenkaipuusta, Östman sateenkaariperheen byrokratiaviidakosta ja Schaffar-Kronqvist monikulttuurisen parin ulostulokokemuksista moniäänistävät puhetta hlbtiq-syrjinnän olemuksesta Nyky-Suomessa. Ne nostavat esille sellaisia käytäntöjä, olettamuksia ja puheentapoja jotka luovat sitä todellista vähemmistöstressiä ja syrjintää, jonka melkein voimme unohtaa. Näillä kirjoituksilla liuotetaan teflonia poliitikon pinnasta ja päästään ytimeen monotonisen retoriikan takana. Suosittelen Kaikella rakkaudella -kirjaa lämpimästi kaikille hlbtiq-vaikuttamista ja koulutustyötä tekeville.

Johanna Korhonen & Jeannette Östman (toim.): Kaikella rakkaudella Sanoja seksuaalisuudesta ja sukupuolestaInto, Riika, 2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *