Kategoriat
Kirja-arviot

John Irving: In one person

Billy muistaa selvästi nuoruudestaan sen, että hänen äitinsä piti hänestä ennen paljon enemmän kuin hänen herättyään seksuaalisuuteen. Hänen isänsä on jättänyt äidin kauan sitten ja Billyn elämässä on ollut paljon vahvoja naisia ja salavahvoja miehiä. Billy saa isäpuolekseen paikallisen yksityislukion kirjallisuuden opettajan joka varmistaa hänen pääsynsä kouluun, vie hänet kirjastoon ja tutustuttaa teatteriin. Kirjaston täti opastaa Billyä lukemisen maailmaan ja hiukan muutenkin. Billyä vaivaavat vain fantasiat ikäisistään painijoista ja pienirintaisista naisista. Myöhempinä vuosinaan Billy elää ja vierailee paljon Euroopassa ja kirjoittaa kirjoja ajautuen kuitenkin eläkepäivikseen takaisin Vermontiin ja saman yksityislukion opettajaksi kuin isäpuolensa. Matkan varrella Billy kuitenkin tapaa paljon homoja, lesboja, biseksuaaleja, transvestiitteja ja transsukupuolisia ihmisiä, mukaan lukien isänsä.

Isäni luki paljon John Irvingin kirjoja kun olin nuori. Itselläni ei ole niistä kokemusta, olen nähnyt vain Oman elämänsä sankarin ja Kaikki isäni hotellit elokuvina. In one person oli nautittavaa luettavaa, joskaan ei humoristista kuin elokuvat. Se on Billyn elämänkaaren kuvaus ensimmäisen persoonan kertomana. Iso osa kirjasta kuvaa tärkeitä nuoruusvuosia yksityskoulussa ja omien ihmissuhteiden muodostumista.

Billyn maailma on ihastuttavan täynnä ihmisiä sateenkaarelta ja kun heitä alkoi kuolla 1980-luvulla kiihtyvää tahtia aloin pelätä kirjan päättyvän Billyn kuolemaan. Tämäkin kirja siis kertoo osittain aids-kriisistä. Se tuo näkemistäni ja lukemistani ajan kuvauksista voimakkaimmin iholle ystäväpiirin kuolemisen ja henkilökohtaisen suhteen kuolemiin. Se ei kuitenkaan ole melodramaattinen vaan tiukasti jalat maassa tapahtumia katsova.

Biseksuaalisuus ei ole hirvittävän yleinen teema elokuvissa tai kirjoissa. On paljon helpompi löytää kirjoja ja elokuvia homo- kuin biseksuaalisuudesta. Itse kokonaan homona minun on tietenkin vaikea arvioida miten osuva kuvaus biseksuaalisuudesta Billy kirjassa on, mutta minuun hän ainakin teki vaikutuksen. Kiitokset kirjan minulle lainaan työntäneelle Iirikselle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *