Kategoriat
Elokuva-arviot

Handsome Harry (Bette Gordon, 2009)

Harry (Jamey Sheridan) valmistautuu siirtymään kolmanteen ikään kun puhelu entiseltä inttikaverilta palauttaa hänet vuosien taakse. Kelleyn (Steve Buscemi) tehdessä kuolemaa häntä kalvaa syyllisyys inttiaikojen hirmuteosta, johon mennyt kaveriporukka syyllistyi. Kelley laittaa Harryn asialle hankkimaan Davidiltä (Campbel Scott) anteeksiannon ennen kuolemaa. Kuolema ehtii ensin, mutta Harrykään ei ole unohtanut ja potee syvää syyllisyyttä. Kiertue muiden osallisten luona johtaa lyhyisiin ja vihaisiin keskusteluihin menneestä jaetun syyllisyyden, kieltämisen ja viskin saattelemina. Lopulta Harryn on kuitenkin kohdattava mies jonka hän tuhosi, mutta jota hän ei koskaan lakannut rakastamasta.

Luoja, miten hyvältä tuntuikaan katsoa pitkästä aikaa hyvä elokuva! Handsome Harry on hyvin näytelty, erinomaisen musiikin säestämä ja ohjaaja yhdistelee menneen ja nykyisen tehokkaasti. Takaumien näyttelijöiden kauneus luo kontrasti kaveriporukan teon groteskiudelle ja kokonaisuus tuottaa puhdistavan itkun.

Handsome Harry kertoo petoksesta ja syyllisyydestä etsien anteeksiantoa. Se on tutkielma tavoista joilla ihmiset käsittelevät syyllisyyttä ja miten se kantautuu menneestä nykyisyyteen. Tuloksena on repivä ja raastava tarina siitä miten kammottavaa on kohdata itsensä ja tekonsa kiellettyään ne yli 30 vuotta. Siinä riittää analysoitavaa lukion äidinkielen aineisiin.

Elokuvaa ei ilmeisesti ole koskaan esitetty Suomen televisiossa, mutta se todella ansaitsisi tulla lähetetyksi ja katsotuksi. Kouluarvosana 9.

Lisää elokuvasta Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *