Kategoriat
Viikkosavon keskiviikkokolumnit 2007

Fraktaalista monimuotoisuutta

90-luvun alussa nousi hetkeksi kaikkien huulille kaaosteoria ja sen yhteydessä ihmisten mieliin syöpyivät Mandelbrotin joukoa kuvaavat fraktaalikuviot, joiden ”zoomaaminen” tuotti aina vain lisää yksityiskohtia. Tuo kuva on hyvä vertauskuva sille moninaisuudelle, jonka yhteiskunnan muodostavat yksilöt saavat aikaan. Jokaisessa yksityiskohdassa on jotain samaa kuin muissa, mutta jokainen niistä on myös jollain tapaa ainutkertainen.

Setalla on pitkään ollut monopoli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolestapuhujana. Nyt olemme kuitenkin tulleet tasavertaisuuden tavoittelussa vaiheeseen, jossa moniäänisyys nousee esiin. Jo useamman vuoden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on koonnut verkossa yhteen täysin Setasta riippumaton ranneliike.net ja Setan ulkopuolelle on syntynyt homojen ja lesbojen urheiluseura, kuoro ja ikääntyvistä huolta kantava järjestö. Perinteisestä poliittista linjaa ei ole kuitenkaan kukaan haastanut.

Nyt ruotsalaiset bögjävlar ryhmän jäsenet ja suomalaiset pinkkimustat haluavat korostaa homojen ja lesbojen eroa heteroista ja erottautua myös seksuaalivähemmistöjen valtavirrasta. Molempien ryhmien tarkoituksena on edistää valtajärjestön (RFSL ja SETA) poliittisesta linjasta poikkeavia ja jopa vastakkaisia tavoitteita. Näiden yhteisöjen mukaan parisuhdelait ovat tarpeettomia myönnytyksiä perinteisesti heteroseksuaaleihin kohdistettuihin odotuksiin ja ne pitää hylätä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tulee erottautua myös tavoillaan selvästi ”massasta”.

”Infinite diversity in infinite combinations” (lainaus Star Trekistä) tarkoittaa siis todellisuudessa sitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistötkään eivät ole ”yhtä suurta perhettä” vaan joukko on miniatyyri koko yhteiskunnan moninaisista mielipiteistä ja tavoista olla ja tehdä asioita. Tämä moninaisuus ei näy vallihautojen yli; vaikka se on aina ollut olemassa, se on tullut viime vuosina näkyväksi kun moninaisuudesta puhuminen on yhteiskunnassa tullut tavaksi.

Ihmisoikeustaistelun alkuvuosikymmeninä yhtenäisyys oli välttämätöntä poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Liikkeiden sisäiset ristiriidat piti pitää poissa julkisuudesta ja liikettä jakavia tai siihen kriittisesti suhtautuvia puheenvuoroja ei voitu julkaista käytössä olleissa vähäisissä medioissa. Vääntö liikkeen suunnasta, tavoitteista ja menettelytavoista käytiin suljettujen ovien takana ja aina välillä joku vähemmistöön vähemmistön sisällä jäänyt jättäytyi kaikessa hiljaisuudessa pois toiminnasta.

Nyt, kun medioita on käytettävissä lähes rajattomasti ja joukko keskeisiä perusoikeuksia on turvattu, on mahdollista sanoa ääneen sekin, mikä on aiemmin pitänyt pitää sisällä. Monet pitkän linjan tavoitteista on saavutettu, mutta tarpeettomaksi tuleminen ei vielä häämötä nähtävissä olevassa horisontissa. Muuttunut tilanne näkyy järjestötoiminnassa ja on tullut aika pohtia tilannetta syvällisemmin ja asettaa tavoitteet uudelleen. Ensi vuonna Setan piirissä käynnistyy strategiatyö, johon osallistetaan paitsi koko liitto, myös yhteistyökumppaneita, sidosryhmiä ja ”suurta yleisöä”. Vuoden tai kahden päästä meillä lienee uudistunut liike, joka ajaa samaa ydintehtävää päivitetyin painotuksin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *