Kategoriat
Elokuva-arviot

Breaking the Surface – The Greg Louganis Story (Steven Hiliard Stern, 1997)

Minulla on yksi kysymys: Nimeä yksi suomalainen avoimesti homoseksuaali urheilija? Eikö tule mieleen? Johtuisikohan se siitä, että jänishousut pysyvät kaapissa? Älä yritä väittää minulle, että ei ole suomalaisia homourheilijoita, se ei mene läpi! Tämä kysymys nousi mieleeni katsoessani Breaking the surfacea. Tämä ajatus tekee elokuvasta hyvän.

Breaking the surface on siis uimahyppyjen moninkertaisen olympiavoittajan, Greg Louganisin tarina. Se on myös tarina perheestä, joka tuli paremmaksi ajan myötä ja tarina läheissuhteen hyväksikäytöstä ja väkivallasta. Ennen muuta se on kuitenkin tarina urheilijasta, joka avasi kaapin oven ja teki rohkean teon.

On toki merkille pantavaa, että tämä tapahtui vasta aktiiviuran päätyttyä ja Gregin hiv-infektio vähän niin kuin tahraa suoritusta. En halua vähätellä sitä hirveää painetta, joka liittyy hiv positiivisten ulostulemiseen. Haluan kiinnittää huomiota kysymykseen: miksi homot tulevat ulos vasta kun on ”liian myöhäistä”?

Omituisena sivujuonteena jäin pohtimaan, mitä tapahtui sille kusipäälle, jolle Greg tuli ulos pukuhuoneessa ensimmäisissä olympialaisissaan? 

Leffa tarjoaa ruokaa ajatuksille ja tunne-elämyksiä. Siksi se on hyvä.  Kouluarvosana 9.

Lisää elokuvasta Internet Movie Databasesta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *