Kirjoitus julkaistiin Savon sanomissa 5.4. otsikolla Väärin perusteltu. Tätä kirjoitustani huomattavasti purevampi vastine Oskari Sihvoselta ilmestyi Savon sanomissa 5.4. mutta se poistettiin verkosta aamupäivän aikana.
Pentti Malin kirjoitus Savon sanomissa 3.4. on hirvittävä kokoelma virheitä, joista muutamia yritän tässä oikaista.
Yhdenvertaisuus on ihmisoikeus. Yksilön vapaus solmia parisuhde ja tulla tunnustetuksi osana sellaista kuuluu hyvin selkeästi yhdenvertaisuuden piiriin. Yhdenvertaisuus asettaa rajat vapaudelleemme: minun vapauteni raja on sinun vapautesi, en voi omia vapauksiani harjoittamalla rajoittaa sinun vapauttasi. Demokraattiset ja uskonnolliset perusoikeudet ovat yhdenvertaisuuden sovellutuksia ja siten alisteisia sille.
Uskonnollisia perusteita ei siis voida käyttää mitätöimään yhdenvertaista kohtelua lain edessä. Uskonnot ovat siten tämän keskustelun kannalta yhdentekeviä. Uskonnotkaan eivät kuitenkaan ole niin yksisilmäisen tuomitsevia mies- ja naisparien suhteen kuin Mali kuvittelee. Seksuaalikielteisyys ja heteronormatiivisuus on erityisesti abrahamilaisten uskontojen piirre. Luterilaisten keskenkin näyttäisi olevan suurta eri mielisyyttä miten Raamattua pitäisi tulkita ja mikä oikeastaan on keskeistä.
”Luonnonjärjestys” on ihmisen mielikuvituksen tuote. Koko luonnon käsite on romanttinen ja epämääräinen. Sen muodostaminen sisältää aina valikointia omien arvojen perusteella. Yritykset johtaa arvoja siitä miten kuvittelemme asioiden ”luonnossa” olevan ovat projektiota: omien arvojemme ulottamista sinne missä niitä ei ole.
Malin väite, että vain heteropareille olisi edellytykset suvunjatkamiseen on täysin perätön – tämän ovat monet heteroseksiin hairahtuneet homot ja lesbot saaneet katkerasti huomata. Jos kiinnitymme lisääntymiseen, päädymme väistämättömään johtopäätökseen jota Mali ei varmaan kuitenkaan allekirjoittaisi: lisääntymiskyvyttömillä sekapareilla ei myöskään tulisi olla oikeutta avioliittoon.
Ajatus erillisestä, mutta sisällöltään samanlaisesta parisuhdeinstituutiosta avioliiton rinnalla on jo lähtökohtaisesti syrjivä; jos mies- ja naisparit ovat yhdenvertaisia sekaparien kanssa mitään estettä avioliiton avaamiselle ei ole. Vastaavaa erottelua on yritetty: se tunnettiin Yhdysvalloissa ”separate but equal” -periaatteena ja kumottiin syrjivänä puoli vuosisataa sitten.
Mielipidemittauksien mukaan jo selkeä enemmistö suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja Malin ”muutama prosentti väestöstä” on ylivoimaisesti enemmän kuin kukaan muu on saanut kokoon. Vetoomus perinteisen avioliittokäsityksen puolesta on kerännyt kuudesosan kansalaisaloitteen kannatuksesta. Tämä lienee kyllin vahva poliittinen signaali suomalaisten mielipiteestä kovakorvaisimmallekin kansanedustajalle.