Kategoriat
HLBTIQ

Miten takapajuinen Puolustusvoimat onkaan?

Ylikersantti Juho Pylvänäinen edusti Merivoimia tyylikkäästi univormussa Helsinki Pridessa 2016. Kuvat hänestä paraatin keulassa sateenkaarilippua heilutellen ja hymyillen nousivat ikonisiksi mediassa. Arki koitti maanantaina ja tiedottaja Henrik Gahmberg Puolustusvoimista katkaisi hyvällä alulla olleen positiivisen julkisuuden kierteen ilmaisten paheksuntaa Pylvänäisen esimerkillistä esiintymistä kohtaan. Viestinnällisesti Puolustusvoimat mokasi raskaasti. Heidän kannaltaan on todella sääli ettei Merivoimien tiedotuspäällikkö Annele Apajakari ollut se joka tavoitettiin kommentoimaan: ”kiva kun yksilö uskaltaa kun organisaatiota vielä vähän jännittää” olisi ollut paljon parempi viesti tähän kohtaan. Nyt jännitti niin paljon että pääsi housuun. Varsinkin kun myöhemmin kävi vielä ilmi että edellisvuotisessa jutussa Hufvudstadsbladetissa Puolustusvoimat on ollut päinvastaisella linjalla.

Seuranneessa keskustelussa sosiaalisessa mediassa on vedottu paljon Puolustusvoimien sisäisiin määräyksiin univormun käytöstä. Suomalaisen työlainsäädännön yksi keskeinen periaate on että työsuhteella ei saa rajoittaa poliittisia oikeuksia. Tämä periaatteen edessä sen paremmin kirkon kuin Puolustusvoimien sisäiset määräykset eivät ole minkään arvoisia, joten niihin on aivan turha vedota. Varsinkin kun se on täysin toissijaista asian kannalta.

Juha Pylvänäinen ja James Mashiri osallistuivat seuranneeseen keskusteluun mm. blogilla jossa viitataan Puolustusvoimien viranomaisrooliin ja jonkinlaiseen koettuun yhteensopimattomuuteen Priden ja tuon roolin välillä. Tämä näkökulma varsin mielenkiintoinen kun se asetetaan kansainväliseen viitekehykseen. Yhdysvalloissa sotilaat saivat luvan marssia univormussa 2012 ja 2014 asevoimat asetti kaikkien aselajiensa lippulinnan Washington D.C.:n Prideen. Alankomaiden asevoimat varusti kanaalialuksen Amsterdamin Canal Prideen ensimmäisen kerran jo 2011. Britannian asevoimien eri aselajit muodostivat 2014 Lontoon Pridessa kukin komeat marssirivistöt ja 2016 RAF:n taitolento-osasto suoritti ylilennon Priden kunniaksi ja Sandhurst military academyn rakennus sai sateenkaarivalaistuksen. Ruotsin asevoimien osallistuminen Stockholm Prideen on ihan oma lukunsa ja siitä tämä kuva kertoo ikonisesti. Suomen ”viranomais-Puolustusvoimatkin” on mukana erilaisilla messuilla ja rekrytointitapahtumissa, olen törmännyt osastoihin mm. Itä-Suomen Lääketiede -tapahtumassa ja nähnyt kuvia rekrymessuilta. Viitekehys asettaa siis Suomen Puolustusvoimat todella taantumukselliseen valoon.

Puolustusvoimat on fasistinen pakko-organisaatio jota keskeisesti ylläpitävä asevelvollisuus on kaksinaismoralistisesti asetettu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien piirin ulkopuolelle. Suomi on Amnestyn mustalla listalla aseistakieltäytyjien kohtelun vuoksi. Vastaavaa stigmaa kantavia laitoksia, kuten Niuvanniemen sairaalaa, oikeusasiamies tarkastaa jopa useamman kerran vuodessa – Puolustusvoimilla tällaista valvontaa ei ole. Negatiivista taakkaa on siis jo lähtökohtaisesti ylitsepursuava määrä. Olisi ensisijaisen tärkeää että kaikkia suomalaismiehiä velvoittava asepalvelus suoritetaan yhdenvertaisuuteen absoluuttisen tinkimättömästi sitoutuvassa organisaatiossa. Jokaisen inttiin pakotetun on tiedettävä että minkäänlaista syrjintää tai huutelua ei suvaita. Tällä hetkellä mielikuvat ja tilanne ovat aivan päinvastaisia. Intti on viimeisiä homofobeille turvallisia heteroseksismin linnakkeita. Ns. pridegateen liittyvällä viestinnällään Puolustusvoimat vain vahvistaa tätä negatiivista kuvaa itsestään. Tätä kuvaa eivät verkosivujen ohuessa yläpilvessä kelluvat korulauseet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä miksikään muuta.

Ei Puolustusvoimat toki ainoa tällainen heteroseksismin linnake ole. Vastaavia löytyy vahvalla korrelaatiolla sotilaalliseen kuriin ja univormuun: poliisi, rajavartiolaitos, tulli ja pelastuslaitokset esimerkiksi. Ensimmäistä ja viimeisiä koskevasta tutkimuksesta tiedämme että ne ovat miesten valtakuntia joissa naisilla on usein paha olla. Joskus 2011 eduskuntavaalien alla jututin Savon setan puheenjohtajana yleisötilaisuudessa Jyrki Kataista. Häneltä irtosi tuolloin tieto YLE:n erityisestä rekrytointistrategiasta jolla kuuluttajien antamaan kuvaa suomalaisista pyritään aktiivisesti moninaistamaan. Kysymykseen pitäisikö em. organisaatioissa tehdä samanlaista työtä Katainen vastasi että sitä tulee harkita. Ilmeisesti harkinta päättyi kielteiseen lopputulokseen tai sitä ei koskaan tehty. Odottaisin kuitenkin organisaatioiden joiden käsiin meidän kaikkien odotetaan turvallisuutemme asettavan näkevän aivan poikkeuksellista vaivaa yhdenvertaisuuden edistämisessä ja syrjinnän torjunnassa.

En ole kuitenkaan toiveikas sen suhteen että näkisin edes pari edellä mainituista Helsinki Pridessa 2017. Tätä käsitystä tukee hallituspuolue Kokoomuksen Ossi Mäntylahden trollailu asiasta Twitterissä ja se että perssuomalainen puolustusministerimme ei ole vielä noussut ojentamaan Puolustusvoimia. En sitäkään odota tapahtuvaksi henkeäni pidätelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *